Ανασκόπηση 2017 από το ReggaeYard.gr!

@
27 Δεκέμβριος 2017
Ανασκόπηση 2017 από το ReggaeYard.gr!

Ανασκόπηση 2017 από το ReggaeYard.gr!

Το ReggaeYard.gr θυμάται και παρουσιάζει τα σημαντικότερα Reggae γεγονότα του 2017!

Λίγες ημέρες έμειναν για την αλλαγή του χρόνου! Το 2017 φτάνει στο τέλος του και το ReggaeYard.gr επιχειρεί μια ανασκόπηση των σημαντικότερων Reggae γεγονότων της χρονιάς! Θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε τις σημαντικότερες μουσικές παραγωγές κυκλοφόρησαν μέσα στο χρόνο. Ακόμη, θα ρίξουμε μια ματιά στις διοργανώσεις της χρονιάς στην Ελλάδα, ενώ θα θυμηθούμε και πάλι τους σημαντικούς Reggae καλλιτέχνες που έφυγαν από τη ζωή μέσα στο 2017.

Μουσική Παραγωγή

To 2017 ήταν αναμφισβήτητα μια πολύ σημαντική χρονιά για τη Reggae μουσική δισκογραφία. Είχαμε τις κυκλοφορίες εξαιρετικών άλμπουμ, τόσο από καλλιτέχνες που το περιμέναμε, όσο και από κάποιους που αποτέλεσαν έκπληξη.

Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται σίγουρα τα «Stony Hill» του Damian Marley και «Chronology» του Chronixx, που ήταν οι πιο πολυαναμενόμενοι δίσκοι των τελευταίων χρόνων. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις ήταν αντάξιο των προσδοκιών! Πρόκειται σίγουρα για τους δύο σημαντικότερους δίσκους της χρονιάς.

Ανάμεσα στις εκπλήξεις του 2017 συγκαταλέγεται σίγουρα το «Black Gold» του Samory I. Ο νεαρός καλλιτέχνης έκανε εντυπωσιακό δισκογραφικό ντεμπούτο, με τον έμπειρο Rory Stone Love στις παραγωγές. Ακόμη, ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η επανεκκίνηση του project «Inna de Yard», που μας χάρισε ήδη δύο εξαιρετικές κυκλοφορίες. Πρόκειται για το συλλογικό «The Soul Of Jamaica», καθώς και τον πρώτο προσωπικό δίσκο του Ken Boothe μετά από περίπου 25 χρόνια.

Ανάμεσα στις πολλές κυκλοφορίες του 2017, ξεχώρισαν ακόμη τα «Good Life» του Collie Buddz, «Avrakedabra» των Morgan Heritage, «Rebel Frequency» της Nattali Rize, «Tessera» του Christos DC, «Ecosystem» από τον Courtney John, «Lily Of Da Valley» του Jesse Royal και «I’m Yours» από τον Sizzla. Σημαντική κυκλοφορία αποτέλεσε τέλος, το «Live My Life Again» από τον Perfect Giddimani. Σύμφωνα με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, αποτελεί την τελευταία του δισκογραφική δουλειά.

Απώλειες

Δυστυχώς, μέσα στο 2017 είχαμε σημαντικές απώλειες καλλιτεχνών της Reggae μουσικής σκηνής. Η χρονιά ξεκίνησε άσχημα, με την απώλεια του τραγουδιστή Ronnie Davis. Λίγους μήνες μετά, μέσα στον Μάιο, έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Frankie Paul. Μέσα στο καλοκαίρι πέθανε ο τραγουδιστής των Jolly Boys, Albert Minott. Τον Σεπτέμβρη είχαμε την απώλεια ενός από τους παλαιότερους μουσικούς των The Wailers, του Earl ‘Wya’ Lindo. Λίγο πριν φύγει η χρονιά είχαμε ακόμη μια άσχημη είδηση, αυτή τη φορά με το θάνατο του Michael Prophet.

Διοργανώσεις στην Ελλάδα

Το 2017 ήταν πραγματικά γεμάτο Reggae events σε όλη την Ελλάδα. Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα, Καλαμάτα, Χανιά, Σητεία, Μυτιλήνη και φυσικά Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι λίγες μόνο από τις πόλεις όπου διοργανώθηκαν reggae βραδιές.

Ανάμεσα τους ξεχώρισαν οι επισκέψεις των τραγουδιστών Gentleman, Skarra Mucci, Steppa Style και Cookie The Herbalist. Ακόμη, τη χώρα μας επισκέφθηκαν σημαντικοί selectas και djs όπως οι Vadim, Dreadsquad, Max Rub A Dub, Jahel New Zion και Magic Tuts.

Μέσα στο 2017 είχαμε ακόμη τη διοργάνωση σημαντικών φεστιβάλ. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν τα All Day Reggae Festival τον Μάιο, Tropical Affair Festival τον Ιούλιο, καθώς και το Reggaevibes Festival τον Αύγουστο.

Η Sound System σκηνή ήταν για μια ακόμη χρονιά στο επίκεντρο! Το πρώτο Athens Dub Conference διοργανώθηκε για πρώτη φορά, στις αρχές του 2017, με τη συμμετοχή των Dubwise Hi-Fi, IRIE Action Sound System και Origins Sound System. Ακολούθησαν σημαντικές βραδιές από όλα τα sound systems ενώ δεν έλειψαν οι καλεσμένοι από το εξωτερικό, όπως οι Lord Ambassador, Roots Sensation και Partial Records από τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και οι Roots Attack από τη Γαλλία.

ReggaeYard.gr

Τέλος, μέσα στο 2017, έγινε και η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του ReggaeYard.gr. Μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στη Reggae, με στόχο την προώθηση της Τζαμαϊκάνικης μουσικής και κουλτούρας στην Ελλάδα. Το ReggaeYard.gr συμπληρώνει ένα χρόνο ζωής, έχοντας πετύχει σε σημαντικό βαθμό τους στόχους του, αντικρίζοντας το 2018 με αισιοδοξία και ευχάριστη διάθεση.

Ευχόμαστε σε όλους το 2018 να είναι μια Reggae Χρονιά με Υγεία και Αισιοδοξία!

Απάντηση