Παρουσίαση: Samory I – Black Gold

@
21 Σεπτέμβριος 2017
Samory I - Black Gold

Παρουσίαση: Samory I – Black Gold

Το ReggaeYard.gr παρουσιάζει το άλμπουμ έκπληξη της φετινής χρονιάς, «Black Gold» από τον πρωτοεμφανιζόμενο Samory I!

Είναι αρκετά δύσκολο για ένα νέο καλλιτέχνη να ξεχωρίσει με την πρώτη του δισκογραφική δουλειά. Είναι ακόμη πιο δύσκολο όταν αυτή τυχαίνει να κυκλοφορήσει την ίδια χρονική περίοδο με άλμπουμ ήδη καταξιωμένων καλλιτεχνών. Κάπου ανάμεσα στο «Chronology» του Chronixx και το «Stony Hill» του Damian Marley εμφανίστηκε στη δισκογραφία το «Black Gold». Πρόκειται για το πρώτο άλμπουμ του νεαρού Samory Ι από τη Τζαμάικα. Ο δίσκος κατάφερε αμέσως να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς στη reggae μουσική σκηνή.

Γεννημένος στο St. Andrew της Jamaica το 1989, ο Samory-Tour Frazer, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, έτρεφε από μικρός αγάπη για τη μουσική. Η καριέρα του ξεκίνησε το 2013 αλλά δεν ήταν παρά το 2015 όταν έγινε ευρύτερα γνωστός με το κομμάτι «Take Me Oh Jah». Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε ακόμη ένα επιτυχημένο single, το «African Daughter» σε παραγωγή του Rory Stonelove. Με τον ίδιο παραγωγό συνεργάζεται και στο πρώτο του άλμπουμ, «Black Gold».

Black Gold

Το «Black Gold» ξεκινά με το «Son Of David», ένα έντονα ρυθμικό κομμάτι που κεντρίζει το ενδιαφέρον. Αμέσως μετά έρχεται το «Rasta Nuh Gangsta», που ήταν και το πρώτο single που κυκλοφόρησε. Πάνω από μια εξαιρετική μπασογραμμή ο Samory I καταρρίπτει τα αρνητικά στερεότυπα που συνδέονται με τους Rasta. Η έκδοση που περιλαμβάνεται στο δίσκο διαρκεί πάνω από 9 λεπτά, καθώς ενσωματώνει και την dub εκδοχή του κομματιού. Το «Not Because» που ακολουθεί μιλάει για τη σύγχρονη μορφή δουλείας, με μαύρα αφεντικά να κρατούν πλέον τα μαστίγια και να καταπιέζουν το λαό τους.

Μετά από ένα όμορφο spiritual κομμάτι με τίτλο «Serve Jah», ο Samory I επιστρέφει και πάλι σε ζητήματα της καθημερινότητας με το «Suit & Tie». Σε ένα uptempo ρυθμό, τραγουδάει για τη διαφθορά της Babylon και τον «διάβολο» που θα έρθει ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα. O ρυθμός πέφτει και τα κρουστά κυριαρχούν στο «Lost Africans», ένα πολύ όμορφο κομμάτι με ελάχιστα φωνητικά. Ακολουθούν το mystical ατμοσφαιρικό «There Is A Spirit» και το κομμάτι που χάρισε το όνομά του στο δίσκο, «Black Gold». Πρόκειται για μια δυνατή παραγωγή που ξεχωρίζει το μπάσο και τα drums.

Από το άλμπουμ δε θα μπορούσε να λείπει και ένα κομμάτι αφιερωμένο στη κάνναβη. Είναι το «Weed» και φυσικά εναντιώνεται στην ποινικοποίηση και απαριθμεί τις θετικές χρήσεις του φυτού. Ακολουθούν δύο κομμάτια αφιερωμένα στο Jah. Το «Jah Power», θυμίζει μουσικά το «Fisherman» των Congos, χωρίς να χάνει την αυθεντικότητά του. Το «Fear Of Jah» βασίζεται εμφανώς στο «Mammy Blue» των Pop Tops, με κύριο όργανο το μαγικό σαξόφωνο του Dean Fraser.

O δίσκος κλείνει με δύο ακόμη remakes. Το «Is It Because I’m Black» είναι το πασίγνωστο soul κομμάτι του Syl Johnson από το 1969. Η εκτέλεση του Samory I είναι εξαιρετική και δεν υπολείπεται παλαιότερων reggae remakes των Ken Boothe και Delroy Wilson. Το κλείσιμο με το «Rastaman» είναι αντάξιο της συνολικής προσπάθειας. Στον γνωστό ρυθμό του «If I Were A Carpenter» του Tim Hardin, έρχεται ένα τραγούδι για τους Rasta με θετικά vibes και αισιόδοξα μηνύματα.

Συνολικά

Οι παραγωγές του Rory Stonelove ηχογραφήθηκαν από μια σειρά σημαντικών μουσικών της Τζαμάικα. Πρόκειται για τους Kirk Bennet (drums), Mitchum Khan Chin και Courtland ‘Gizmo’ White (κιθάρες), Sheldon ‘Atiiba’ Bernard (φλάουτο), Donald Dennis and Aeion Hoilett (μπάσο), Denver Smith (κρουστά), Carlton ‘Bubblers’ Ogilvie (πλήκτρα). Στα χάλκινα βρέθηκαν οι Dean Frazer, Nambo Robinson, Dwight, Everal Gayle και Stingwray.

Το συνολικό αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό. Το «Black Gold» ακούγεται ξανά και ξανά χωρίς να κουράζει σε κανένα σημείο. Οι μουσικές παραγωγές είναι προσεγμένες και εκτελεσμένες με λεπτομέρεια, ενώ οι ερμηνείες του Samory I είναι εξαιρετικές. Εκτός από την ιδιαίτερη φωνή με την οποία είναι προικισμένος, ο νεαρός Τζαμαικανός, μοιάζει να έχει ωριμότητα που θα περίμενε να βρει κανείς σε πιο έμπειρους καλλιτέχνες. Αποφεύγει τις εύκολες και πιασάρικες λύσεις τόσο στιχουργικά όσο και ερμηνευτικά.

Το «Black Gold» είναι μια αυθεντική δημιουργία, ένα άλμπουμ υψηλής ποιότητας, σπάνιο για πρώτη δισκογραφική δουλειά καλλιτέχνη. O Samory I δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον και περιμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξή του.

Προς το παρόν μπορείτε να ακούσετε και να αγοράσετε τον δίσκο μέσω της υπηρεσίας Apple Music παρακάτω:

Απάντηση