Παρουσίαση: Chronixx – Chronology

@
14 Σεπτέμβριος 2017
Chronixx - Chronology

Παρουσίαση: Chronixx – Chronology

Το Reggaeyard.gr παρουσιάζει το πολυαναμενόμενο πρώτο άλμπουμ του Chronixx, με τίτλο «Chronology».

Το όνομα Chronixx ξεκίνησε να ακούγεται στον κόσμο της reggae πίσω στο 2012. Την επόμενη χρονιά, τα singles «Smile Jamaica» και «Here Comes Trouble» γνώρισαν μεγάλη επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Chronixx άρχισε να ξεχωρίζει από την υπόλοιπη νέα γενιά reggae καλλιτεχνών. Σύντομα έγινε ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της reggae revival σκηνής με μεγάλο fanbase στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Αφρική. Έχοντας στο ενεργητικό του μια τεράστια επιτυχία με το EP «Dread & Terrible» του 2014, μας προετοίμασε για το πρώτο του άλμπουμ «Chronology».

O Jamar McNaughton όπως είναι το πραγματικό όνομα του Chronixx, γεννήθηκε στη Spanish Town του Middlesex της Τζαμάικα, το 1992. Ο πατέρας του είναι παλιός reggae τραγουδιστής, γνωστός με το όνομα Chonicle. Από αυτόν κληρονόμησε το όνομα -αρχικά ήταν γνωστός ως «Little Chronicle»- αλλά και την αγάπη για τη μουσική. Σε αυτόν, αλλά και στη γειτονιά του, οφείλει μεγάλο κομμάτι της έμπνευσης και της καριέρας του. Είναι λογικό λοιπόν με αυτούς να ξεκινά την πρώτη του Long Play δισκογραφική δουλειά.

Chronology – Spanish Town Rockin’, Big Bad Sound, Skankin’ Sweet & Ghetto Paradise

Το «Chronology» ξεκινά με το «Spanish Town Rockin'». Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα hit του 2016 και δε θα μπορούσε να λείπει από το δίσκο. Η πρώτη θέση έρχεται σαν ένδειξη σεβασμού στη γειτονιά του Chronixx, Spanish Town. Ακολουθεί ακόμη ένα tribute song, αυτή τη φορά το «Big Bad Sound» με τη συμμετοχή του πατέρα του, Chonicle. Αποτελεί ένα ιδιαίτερο κομμάτι που κινείται σε εναλλασσόμενους ρυθμούς, ξεκινώντας από One Drop και καταλήγοντας σε ένα σετ κρουστών. Είναι η μοναδική συμμετοχή άλλου καλλιτέχνη στο άλμπουμ και μια σπάνια συνεργασία πατέρα και γιου.

Το «Skankin’ Sweet» είναι μάλλον το πιο catchy κομμάτι του άλμπουμ. Κυκλοφόρησε λίγο πριν το επίσημο release του δίσκου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Με γλυκιά μελωδία και one drop ρυθμό είναι σίγουρα τόσο Skankin’ όσο και Sweet! Σε διαφορετικό ύφος στιχουργικά και μουσικά ακολουθεί το «Ghetto Paradise». Στηριζόμενος πάνω σε μια δυνατή παραγωγή, ο Chronixx μιλάει για τις μεγάλες αντιφάσεις της Jamaica. Η πραγματικότητα του νησιού είναι αρκετά διαφορετική από τον ταξιδιωτικό παράδεισο που προβάλλεται συνήθως στους τουρίστες και η επιβίωση δεν είναι εύκολη όταν προέρχεσαι από το ghetto.

Chronology – Country Boy, Smile Jamaica, I Can & Selassie Children

To άλμπουμ συνεχίζεται με ένα κομμάτι για τα παιδιά της επαρχίας, σε μια παραγωγή με έντονες hip hop επιρροές. Το «Country Boy» αναφέρεται στους νέους που έρχονται από την επαρχία στην πόλη του Kingston υιοθετώντας rudeboy συμπεριφορά. Ο τραγουδιστής τους συμβουλεύει να μη πετάξουν τη ζωή τους στα σκουπίδια, αφού η ενασχόληση με τα όπλα και η παραβατική συμπεριφορά δεν έχει ποτέ καλή κατάληξη.

Το επόμενο κομμάτι, είναι η πρώτη χρονικά μεγάλη επιτυχία του Chronixx, «Smile Jamaica». H παραγωγή των Γερμανών «Silly Walks Discotheque» και τα φωνητικά του Chronixx συνδυάζονται σε ένα από τα πιο ευχάριστα reggae τραγούδια της δεκαετίας. Στο κλασικό πλέον κομμάτι έχει γίνει remaster για να συμπεριληφθεί στο δίσκο.

Με το «I Can» ο Τζαμαϊκανός καλλιτέχνης δείχνει τη δυνατότητά του να τραγουδήσει σε ρυθμούς εκτός reggae, σε ένα κομμάτι που μοιάζει περισσότερο Pop ή EDM. Ακολουθεί το «Selassie Children» σε μια πειραματική παραγωγή του ίδιου του Chronixx. Το θέμα είναι η σύγχρονη αύξηση της απήχησης του Rasta κινήματος, μετά από αρκετά χρόνια όπου βρέθηκε στο περιθώριο. Ο Chronixx δημιουργεί ένα σύγχρονο chill out rasta κομμάτι πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Chronology – Black Is Beatiful, Majest, Loniless & Likes

Το δεύτερο μισό του δίσκου ξεκινάει με το «Black Is Beatiful», σε μια easy listening παραγωγή και στίχους που εξυμνούν την ομορφιά του μαύρου χρώματος σε όλες τις μορφές της ζωής. Το κομμάτι αντιτίθεται στο κοινό ρατσιστικό στερεότυπο ότι το μαύρο είναι το χρώμα του κακού και της ασχήμιας. Σε αντίστοιχη λογική και το επόμενο κομμάτι του Chronology με τίτλο «Majesty» και αφιερωμένο στις γυναίκες. Το Majesty είναι βασισμένο στο Studio One Classic «I’ll Be Around» της Otis Gayle που κυκλοφόρησε το 1971. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Chronixx, το κομμάτι αναφέρεται «στη θεϊκή δύναμη της γυναίκας και την την ισορροπία που πρέπει να βρούμε μέσα μας».

Το «Loniless» είναι ένα αρκετά αντιφατικό κομμάτι. Ο Chronixx τραγουδάει για τη μοναξιά σε μια περισσότερο dancehall παραγωγή συνδυάζοντας την uptempo παραγωγή με τη μελαγχολία των στίχων. Η συνέχεια όμως με το «Likes» είναι πολύ πιο ξεκάθαρη. Χορευτικό dancehall κομμάτι με θέμα την υπερβολική χρήση των social media και το κυνήγι των likes. Από την κυκλοφορία του τον Φλεβάρη του 2017 έγινε αμέσως επιτυχία ενώ πρόσφατα πλαισιώθηκε από το αντίστοιχο video clip.

Chronology – Tell Me Now, Legend, Christina & I Know Love

Με το «Tell Me Now» το Chronology προχωρά προς ένα χαλαρό τέλος. Στο τραγούδι αυτό ο Chronixx μιλάει για την δύναμη της αισιοδοξίας και την περηφάνιας, σε μια πολύ όμορφη μουσική παραγωγή. Ακολουθεί το «Legend», περισσότερο vintage pop παρά reggae και θέμα τις μικρές αλλαγές που καθένας μπορεί να κάνει στη ζωή του ώστε να νιώσει ήρωας.

Η ερμηνευτική ευελιξία του Chronixx φαίνεται και στο «Christina». Πρόκειται για ένα soul & blues κομμάτι με funky διάθεση. Στους στίχους ο καλλιτέχνης μιλάει για τις προσωπικές του επιλογές και προτρέπει τους νέους να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Ο δίσκος κλείνει με το bonus track «I Know Love» σε oldschool reggae pop παραγωγή και θέμα την αγάπη του Jah.

Chronology – Συνολικά

Πολλές φορές, όσο μεγαλύτερη είναι η αναμονή ενός δίσκου, εξίσου μεγάλη είναι και η απογοήτευση από το αποτέλεσμα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου μιλάμε για ένα δίσκο που περιμέναμε αρκετά χρόνια ο κίνδυνος αυτός ήταν μεγάλος. Στην πράξη όμως, ο Chronixx καταφέρνει με το «Chronology» να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό και ποιοτικό άλμπουμ. Ένα συνδυασμός από παλιά και νέα hits, uptempo και chill out κομμάτια, με μουσικές παραγωγές σε όλο το φάσμα της reggae αλλά και έξω από αυτό και κυρίως εξαιρετικές ερμηνείες. Ο Chronixx στέκεται στο ύψος των προσδοκιών και παραδίδει ένα δίσκο που πιθανότατα θα γίνει κλασικός μέσα στα επόμενα χρόνια.

Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα δύο χρόνων. Την μουσική έχει αναλάβει η μπάντα «Zincfence Redemption» που υποστηρίζει τον Chronixx στις live εμφανίσεις του. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2017 από την Soul Circle Music. Μπορείτε να ακούσετε και να αγοράστε το «Chronology» μέσω της υπηρεσίας Apple Music παρακάτω:

Απάντηση