Η Nadine Sutherland για πρώτη φορά στην Ευρώπη!

@
13 Σεπτέμβριος 2017
Nadine Sutherland

Η Nadine Sutherland για πρώτη φορά στην Ευρώπη!

Η Nadine Sutherland έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην Ευρώπη, μετά από σχεδόν 40 χρόνια καριέρας, στο φετινό Rototom!

Η φετινή διοργάνωση του Rototom Sunsplash έκρυβε μια ιδιαίτερη έκπληξη την τελευταία της ημέρα. Η Nadine Sutherland εμφανίστηκε live για πρώτη φορά στην καριέρα της στην Ευρώπη. Σε μια πορεία που αγγίζει τα 40 χρόνια και είχε αρκετές διακυμάνσεις, δεν έτυχε μέχρι φέτος να διασχίσει τον Ατλαντικό. Η εμφάνισή της τον περασμένο μήνα στο ιστορικό φεστιβάλ την άφησε εντυπωσιασμένη!

Η καριέρα της Nadine Sutherland

Η Nadine Sutherland ξεκίνησε την καριέρα της το 1979, σε ηλικία μόλις 11 χρονών! Εκείνη τη χρονιά κέρδισε το διαγωνισμό «Tastee Talent Contest» και μαζί με αυτό τη δυνατότητα να ηχογραφήσει ένα κομμάτι σε studio. Το studio ήταν το θρυλικό Tuff Gong Studio στον αριθμό 56 του Hope Road. Υπεύθυνος για την ηχογράφηση δεν ήταν άλλος από τον Bob Marley!

Για τη Nadine Sutherland σε εκείνη την ηλικία ήταν δύσκολο να αντιληφθεί τη σημασία εκείνης της γνωριμίας. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1979 πήγε στο studio μετά το σχολείο. Γνώρισε τον Bob Marley και με την καθοδήγησή του ηχογράφησε το «Starvation Of The Land». Το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Γενάρη του 1980 και έγινε αμέσως επιτυχία, φτάνοντας στο νούμερο 2 των charts. H ίδια η Nadine αντιλήφθηκε την επιτυχία όταν άκουσε το κομμάτι στο λεωφορείο γυρνώντας σπίτι μετά το σχολείο.

Παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα η καριέρα της Nadine Sutherland άργησε να εκτοξευτεί. Για αρκετά χρόνια υποστήριξε καλλιτέχνες όπως οι Ziggy Marley, I Threes, Bunny Wailer και The Heptones. Δεν ήταν παρά τη δεκαετία του ’90 που η Τζαμαϊκανή τραγουδίστρια έγινε ευρύτερα γνωστή εκτός του νησιού. Με την άνοδο της dancehall συνεργάστηκε με τον κορυφαίο producer Donovan Germain της Penthouse Records. Η συνεργασία της με τον Terror Fabulous στο «Action» το 1993 έκανε το όνομά της γνωστό. Λίγο αργότερα, ακόμη μια συνεργασία, αυτή τη φορά με τον Buju Banton στο «Wicked Dickie» της έδωσε την πρώτη θέση στο reggae chart. Έκτοτε έγινε γνωστή και απέκτησε σταθερό fanbase στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρώτη φορά στην Ευρώπη

Σε όλη τη μουσική διαδρομή της η Nadine Sutherland δεν έτυχε ποτέ να συμμετάσχει σε κάποιο tour στην Ευρώπη. Η φετινή της εμφάνιση στο Rototom Sunsplash ήταν η παρθενική στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Η ίδια έμεινε ενθουσιασμένη από την υποδοχή του κοινού, αλλά και το μέγεθος του φεστιβάλ. Όπως είπε στον Jamaican Observer «Ολόκληρο το φεστιβάλ ήταν ένα εξαιρετικό μενού Τζαμαϊκανής κουλτούρας και κάθε ένας μπορούσε να διαλέξει αυτό που επιθυμούσε να συμμετάσχει».

Η Nadine Sutherland συμμετείχε μαζί με τον Beenie Man στην εκδήλωση του Reggae University. Ήταν οι δύο καλλιτέχνες των οποίων οι καριέρες παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες. Η Τζαμαϊκανή τραγουδίστρια έμεινε εντυπωσιασμένη από τις γνώσεις των διοργανωτών για την πορεία της. Εξίσου σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων για την τρέχουσα μουσική της καριέρα, πέρα από τις μεγάλες επιτυχίες των 90’s.

Στη σκηνή βρέθηκε για 25 λεπτά, ερμηνεύοντας κομμάτια όπως τα «Wicked And Wild», «Babyface» και «Inna My Blood». Η εμπειρία της από αυτή την εμφάνιση την άφησε εντυπωσιασμένη: «Το να ακούς περισσότερους από 20.000 ανθρώπους να τραγουδάνε τα κομμάτια σου είναι μια απίστευτη εμπειρία!». Μάλιστα θέλοντας να δώσει τον καλύτερό της εαυτό, προτίμησε να βγάλει τα παπούτσια που την δυσκόλευαν και να κάνει ολόκληρη την εμφάνισή της ξυπόλυτη! Στην τελευταία βραδιά του Rototom Festival μοιράστηκε τη σκηνή με τους θρύλους της reggae, U-Roy και Big Youth.

Όπως έγραψε η ίδια στη σελίδα της στο facebook: «Ευχαριστώ το κοινό του Rototom Sunsplash Festival, που έκανε αυτή την εμπειρία της εμφάνισής μου αξέχαστη. Δε μπορώ να σας ευχαριστήσω αρκετά για τη θερμή υποδοχή. Ελπίζω να επιστρέψω την Ευρώπη σύντομα!».

Παρκάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εμφάνιση των U-Roy, Big Youth και Nadine Sutherland στο φετινό Rototom Sunsplash.

Απάντηση