Παρουσίαση: Damian Marley – Stony Hill

@
26 Οκτώβριος 2017
Damian Marley - Stony Hill

Παρουσίαση: Damian Marley – Stony Hill

To ReggaeYard.gr παρουσιάζει το πρόσφατο άλμπουμ του Damian Marley, «Stony Hill»

Το «Stony Hill», ήταν ίσως το περισσότερο αναμενόμενο reggae album των τελευταίων ετών. Μετά από αρκετές αναβολές και την κυκλοφορία πολλών singles, τον Ιούλιο έγινε η επίσημη πρεμιέρα του νέου δίσκου του Damian Marley. Πρόκειται ουσιαστικά για τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο και κυκλοφορεί από την Republic Records.

O Damian Marley είναι σίγουρα ένας από τους πιο επιτυχημένους reggae καλλιτέχνες των τελευταίων ετών. Έχοντας στο ενεργητικό του τεράστιες επιτυχίες, έχει περάσει στο κλειστό κλαμπ των Τζαμαϊκανών τραγουδιστών, των οποίων το κοινό ξεφεύγει από τα στενά όρια της reggae. Αν και την τελευταία δεκαετία βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο με νέα κομμάτια, περιοδείες και εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο, δεν είχε ηχογραφήσει ένα νέο άλμπουμ. Το κενό αυτό καλύφθηκε το φετινό καλοκαίρι με την πολυαναμενόμενη κυκλοφορία του «Stony Hill».

Ο τελευταίος προσωπικός δίσκος του Junior Gong ήταν το «Welcome To Jamrock», το μακρινό 2008. Είναι ο δίσκος που τον καθιέρωσε στο μουσικό στερέωμα ως ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της reggae και εκτόξευσε τις μουσικές μετοχές του. Ακολούθησε το 2010 το «Distant Relatives», μια μουσική συνεργασία με τον ράπερ Nas. Έκτοτε, ο Damian Marley συνέχισε να ηχογραφεί μεγάλες επιτυχίες σε singles, ετοιμάζοντας το έδαφος για το «Stony Hill».

Πρόκειται για ένα άλμπουμ με αρκετά πειραματικά στοιχεία, υψηλή ποιότητα και απεύθυνση σε ευρύτερο κοινό. Ας το δούμε όμως αναλυτικά.

Stony Hill – Κομμάτια 1-10

Το «Stony Hill» ξεκινά με ένα σύντομο Intro και το κομμάτι «Here We Go», σε μια παραγωγή με πολλά στοιχεία hip-hop. Το sample που έχει χρησιμοποιηθεί προέρχεται από το «Have No Fear» του Dennis Brown. Ακολουθούν τρία singles που κυκλοφόρησαν το τελευταίο χρόνο και γνώρισαν τεράστια επιτυχία. Πρόκειται για τα «Nail Pon Cross», «R.O.A.R» και «Medication». Το πρώτο βασίζεται στο «Solidarity» των Black Uhuru και αναφέρεται στην ευκολία με την οποία κρίνουμε τους άλλους και τα λάθη που μπορεί να κάνουμε. Το δεύτερο είναι ένα κομμάτι με πολύ δυνατή παραγωγή. Ο στίχος έχει πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο και αναφέρεται στην εγκληματικότητα και τη διαφθορά.

Το «Medication», με τη συμμετοχή του αδερφού του Damian, Stephen Marley, είναι ίσως το μεγαλύτερο hit του άλμπουμ. Μέσα σε λίγους μήνες κυκλοφορίας έχει γίνει ύμνος της ιατρικής χρήσης της κάνναβης. Αμέσως μετά έρχεται το «Time Travel», σε μια σύγχρονη dancehall παραγωγή. Ένα κομμάτι που περιγράφει ένα μάλλον δυστοπικό μέλλον, με τους νέους κινδύνους που φέρνει η σύγχρονη τεχνολογία και ο νέος τρόπος ζωής.

Το κλίμα αλλάζει απότομα με το «Living It Up». Σε μια ευχάριστη funky παραγωγή ο Damian Marley τραγουδάει για αυτούς που ζουν τη ζωή τους με αισιοδοξία. Ακολουθεί ένα original reggae κομμάτι, το «Looks Are Deceiving», ένα κάλεσμα στους ανθρώπους να μη μένουν στην απατηλή εικόνα και να πιστεύουν στον εαυτό τους. Σε ίδια διάθεση το «The Struggle Continues», για τον αγώνα της ζωής, σε ένα ρυθμό που θυμίζει αρκετά τον πατέρα Bob Marley. Το «Autumn Leaves», που ακολουθεί είναι ένα αρκετά διαφορετικό κομμάτι με ορχηστρική μουσική και μελαγχολική διάθεση.

Stony Hill – Κομμάτια 10-18

Ακόμη μια απότομη αλλαγή με ακόμα ένα γνωστό single. Πρόκειται για το «Everybody Wants To Be Somebody», σε skankin reggae ρυθμό με έντονη χορευτική διάθεση. Ακολουθεί το «Upholstery» ένα μίγμα dancehall και club μουσικής από το μέλλον. Το «Grown & Sexy» είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι με έντονα λάτιν χαρακτηριστικά, και τη συμμετοχή του Stephen Marley. Το τρίτο και τελευταίο κομμάτι στο οποίο συμμετέχει ο Stephen είναι το «Perfect Picture». Το κομμάτι αυτό έχει περιληφθεί και στο «Revelation Pt.2» που κυκλοφόρησε το περασμένο έτος.

Το «Stony Hill» συνεχίζει με το «So A Child May Follow». Παραγωγή με ακουστική κιθάρα και στίχοι για το παράδειγμα που πρέπει να δίνουμε στα παιδιά. Δε θα μπορούσε να λείπει από το άλμπουμ και ένα κομμάτι με αφρικάνικες επιρροές. Αυτό είναι το «Slave Mill» με conga drums στο background και στίχους για τη σύγχρονη δουλεία, μέσω της σκληρής εργασίας. Το τέμπο ανεβαίνει με το «Caution», μια προειδοποίηση για όσους στέκονται ενάντια στον κόσμο, υποστηρίζοντας το υπάρχον διεφθαρμένο σύστημα.

Τελευταία κομμάτι του δίσκου το «Speak Life». Σε αργό ρυθμό και με συνοδεία ακουστικής κιθάρας ο Junior Gong τραγουδάει για μια ήσυχη, όμορφη και φωτεινή ζωή μακριά από πολέμους και ταραχές.

Stony Hill – Συνολικά

Συνολικά το «Stony Hill» είναι σίγουρα αντάξιο της αναμονής. Αναμφισβήτητα, δε μπορεί να συγκριθεί με το «Welcome To Jamrock», έχουν περάσει εξάλλου πολλά χρόνια από τότε. Ο Damian Marley προτίμησε να πειραματιστεί περισσότερο, διευρύνοντας το μουσικό του φάσμα και ενδεχομένως το κοινό του. Το αποτέλεσμα παραμένει υψηλό και ποιοτικό, ίσως όμως χάνει σε συνοχή και δυναμική. Μαζί με τον λίγο υπερβολικό αριθμό κομματιών είναι τα μόνο αρνητικά που μπορεί να βρει κάποιος στο άλμπουμ.

Στα θετικά συγκαταλέγονται σίγουρα οι σύγχρονες και δουλεμένες παραγωγές. Η ερμηνεία όπως πάντα είναι στο υψηλότερο επίπεδο ενώ η θεματολογία και οι στίχοι είναι προσεκτικά επιλεγμένοι. Οποιοδήποτε κομμάτι του δίσκου μπορεί να παιχτεί στο ραδιόφωνο, ενώ δε λείπουν τα hit που θα κάνουν τον κόσμο να χορέψει.

Σίγουρα το «Stony Hill» θα είναι υποψήφιο για άλμπουμ της χρονιάς. Θα δυσκολευτεί όμως αρκετά να ξεπεράσει τον υψηλό ανταγωνισμό και να βρεθεί στην κορυφή.

Μπορείτε να ακούσετε και να αγοράσετε το «Stony Hill» μέσω της υπηρεσίας Apple Music παρακάτω:

Απάντηση