Παρουσίαση: «Super Ape Returns To Conquer»

@
09 Νοέμβριος 2017
Super Ape Returns to Conquer Subatomic Sound System & Lee

Παρουσίαση: «Super Ape Returns To Conquer»

Το ReggaeYard.gr παρουσιάζει το «Super Ape Returns To Conquer», των Lee ‘Scratch’ Perry και Subatomic Sound System.

Μια από τις κυκλοφορίες που ξεχώρισαν τη φετινή χρονιά είναι το «Super Ape Returns To Conquer» του Lee ‘Scratch’ Perry με τους Subatomic Sound System. Πρόκειται για μια νέα έκδοση του κλασικού δίσκου «Super Ape» που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1976.

Η συνεργασία του Lee Perry με τους Subatomic Sound πηγαίνει σχεδόν μια δεκαετία πίσω. Στο διάστημα αυτό έχουν συνεργαστεί σε τουρ και live εμφανίσεις, ενώ έχουν και κυκλοφορήσει μαζί το single «Black Ark Vampires» το 2014. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, είχαν δουλέψει πάνω σε κλασικά κομμάτια του Lee Perry, ώστε να τα παρουσιάσουν στις live εμφανίσεις. Ήταν αναμενόμενο να έρθει και ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ σαν επιστέγασμα της πολύχρονης συνεργασίας τους.

Το αυθεντικό άλμπουμ «Super Ape» του 1976 αποτελεί ένα από τα κλασικά reggae έργα. Η επανέκδοση του ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς θα έπρεπε να έρθει πιο κοντά στους μοντέρνους ήχους χωρίς να πειραχθεί η ουσία των κομματιών.

Με μια πρώτη ματιά το «Super Ape Returns to Conquer» δεν είναι ένα ακριβές remake του «Super Ape», κομμάτι προς κομμάτι. Κατά κάποιον περίεργο τρόπο, κοιτώντας σε βάθος είναι ακριβώς αυτό! Το άλμπουμ είναι βασισμένο στα original κομμάτια, κρατώντας αρκετά από τα στοιχεία τους και προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά.

Όπως λέει ο Emch των Subatomic Sound System «Η μεγαλύτερη διαφορά είναι το επίπεδο της ενέργειας! Το αυθεντικό άλμπουμ είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ για χαλάρωση. Για να έχει νόημα σε ένα live χρειάζεται περισσότερη ενέργεια». Η κύρια αλλαγή λοιπόν, έχει να κάνει με τα beat και το μπάσο, που έρχονται ακόμη περισσότερο στο προσκήνιο και γίνονται πιο ξεκάθαρα.

Η πρώτη διαφορά που θα εντοπίσει κανείς είναι ο αριθμός των κομματιών. Στο πρωτότυπο δίσκο υπάρχουν 10 κομμάτια ενώ στο νέο 16. Αυτό εξηγείται εύκολα με την προθήκη δύο κομματιών σε ρόλο intro και outro, καθώς και τεσσάρων ορχηστρικών  dub versions.

Super Ape Returns To Conquer

Ο δίσκος ξεκινά με το «New Arc, Subatomic Energy» που εισάγει τον ακροατή στην ατμόσφαιρα του άλμπουμ. Ακολουθεί τo «Zion’s Blood», με έντονα αφρικάνικα στοιχεία και το «Chase The Devil» με τη συμμετοχή των Jahdan Blakkamoore και Screechy Dan. Το «War Inna Babylon» μένει κοντά στον αρχικό ήχο, δεν ισχύει όμως το ίδιο για το «Dread Lion» που από ένα σημείο και μετά πλαισιώνεται με ένα δυνατό Uk Steppers beat. Αμέσως μετά έρχεται το «Patience» με νέα φωνητικά από τον Lee Perry και το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου «Super Ape». Και σε αυτή την περίπτωση, το κομμάτι έχει ενισχυθεί με ένα δυνατό steppers beat.

Το «Curly Dub» είναι μια ιδιαίτερη μίξη steppers 4/4 beat με ένα walking jazz μπάσο. Ακολουθεί μια πιο κλασική reggae παραγωγή με το «Undergound Roots» και φωνητικά της Ari Up. Πρόκειται για την τραγουδίστρια της punk μπάντας «The Slits» που έφυγε από τη ζωή το 2010. Ακόμη ένα κλασικό κομμάτι ακολουθεί με το «Dub Along», που ξεκινάει όπως και το original για να καταλήξει σε steppers beat.

Με μια αρκετά πιο Τζαμαϊκάνικη παραγωγή έρχεται το «Three In One» με φωνητικά και εδώ από τον Screechy Dan. Το «So It Conquer» είναι το νοητό κλείσιμο του δίσκου, όπως ξεκίνησε, με ατμοσφαιρικό μπάσο και αφρικάνικα κρουστά.

Ακολουθούν τέσσερις dub versions ή Dubstrumentals όπως ονομάζονται στο δίσκο. Πρόκειται για τα «Croaking Lizard», «Black Vest», «Super Ape» και «Dread Lion». Σε αυτά το κομμάτια τόσο o Lee Perry όσο και οι Subatomic Sound System βρίσκονται στο στοιχείο τους. Ορχηστρικά με ελάχιστα φωνητικά, μελωδίες με μελόντικα και πνευστά, καθώς και διάφορα εφέ με κυρίαρχη την echo έχουν την τιμητική τους!

Συνολικά

Το «Super Ape Returns To Conquer» είναι ένα σύγχρονο dub άλμπουμ. Η μουσική υδιοφυία του Lee Scratch Perry μένει ενεργή παρά τα 81 του χρόνια. Οι Subatomic Sound System βάζουν τη φρεσκάδα και τη γνώση των σύγχρονων μέσων παραγωγής μουσικής. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας δε θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικό. Κάθε σύγκριση με το αυθεντικό «Super Ape» θα αδικήσει και τα δύο άλμπουμ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σύγχρονη παραγωγή εμπνευσμένη και βασισμένη σε ένα κλασικό αριστούργημα.

Μπορείτε να ακούσετε και να αγοράσετε το «Super Ape Returns To Conquer» μέσω της υπηρεσίας Apple Music παρακάτω:

Απάντηση