Πέθανε ο σπουδαίος τραγουδιστής Frankie Paul

@
22 Μάιος 2017
RIP Frankie Paul

Πέθανε ο σπουδαίος τραγουδιστής Frankie Paul

Ο Τζαμαϊκανός καλλιτέχνης της reggae, Frankie Paul, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών.

Ο γνωστός τραγουδιστής νοσηλευόταν τον τελευταίο μήνα στο University Hospital of the West Indies (UHWI) με σοβαρά προβλήματα υγείας. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή, στις 18 Μαΐου, όπως επιβεβαίωσε η αδερφή του, Trisha Clarke.

Ο Frankie Paul, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Paul Blake, γεννήθηκε στη Jamaica το 1965. Γνωστός και ως «Jamaican Stevie Wonder», γεννήθηκε τυφλός αλλά αποκατέστησε μικρό τμήμα της όρασης του με επέμβαση σε παιδική ηλικία. Μάλιστα, όταν ο ίδιος ο Stevie Wonder επισκφέθηκε το σχολείο που παρακολουθούσε, εντυπωσιάστηκε από τις ικανότητες του Frankie Paul και τον ώθησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1981 με παραγωγό τον Earl «Chinna» Smith και πρώτο σημαντικό κομμάτι το «Rich and Poor». Ήταν ιδιαίτερα δραστήριος δισκογραφικά, δουλεύοντας με όλους τους παραγωγούς της εποχής και ηχογραφώντας ακόμη και αρκετά άλμπουμ κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον παραγωγό Linval Thompson, με τον οποίο συνεργάστηκε, διέθετε ιδιαίτερες ικανότητες: «Δεν σημείωνε ποτέ τους στίχους. Μπορούσε να ακούσει ένα τραγούδι μια μόνο φορά και να ηχογραφήσει μια διασκευή. Δε καταλαβαίνω πως το έκανε, αλλά ήταν τόσο μεγάλο ταλέντο».

O Frankie «Dancehall» Paul γνώρισε μεγάλη επιτυχία στις δεκαετίες του ’80 και ’90. Αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα ονόματα την εποχή της άνθησης της Dancehall και συνεργάστηκε με όλους τους καλλιτέχνες της περιόδου, όπως Dennis Brown, Barrington Levy, Cocoa Tea, Pinchers κ.α.. Ηχογράφησε πολλές μεγάλες επιτυχίες όπως τα κλασικά «Worries In The Dance», «Sara», «I Know The Score», «Pass The Tu-Sheng-Peng» και «Cassanova».

Από το 1994 έμενε μόνιμα στη Γκάμπια της Δυτικής Αφρικής. Επέστρεψε στη Τζαμάικα από το 2016 όταν και χρειάστηκε να κάνει επέμβαση λόγω διαβήτη.

Η ιδιαίτερη χροιά της φωνής του και η σπάνια ικανότητά του να ερμηνεύει με ευκολία σε διαφορετικά στυλ θα λείψουν από τον κόσμο της reggae.

Δείτε τον Frankie Paul σε μια live εμφάνιση στην Spanish Town της Jamaica το 1991:

Απάντηση