Παρουσίαση: Sizzla – Fought For Dis

@
31 Αύγουστος 2017
Sizzla - Fought For Dis

Παρουσίαση: Sizzla – Fought For Dis

To Reggaeyard.gr παρουσιάζει το «Fought For Dis», το πρώτο χρονικά από τα 2 άλμπουμ που κυκλοφόρησε ο Sizzla το τελευταίο διάστημα.

Η κυκλοφορία νέου άλμπουμ από τον Sizzla δεν είναι ακριβώς είδηση. Μάλλον είδηση είναι μια χρονιά χωρίς release νέου δίσκου από τον γνωστό Τζαμαϊκανό καλλιτέχνη. Σε 22 χρόνια καριέρας έχει συμπληρώσει περισσότερους από 60 δίσκους και πραγματικά αμέτρητα singles. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι οι δουλειές του είναι πρόχειρες ή αδιάφορες ποιοτικά. Πολύ περισσότερο όταν η παραγωγή του δίσκου γίνεται από τον Anthony Senior της AL.TA.FA.AN. Records, όπως ισχύει για το «Fought For Dis».

Ο Anthony Senior είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους reggae producers. Έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν με τον Sizzla Kalonji, είναι όμως η πρώτη τους συνεργασία πάνω σε ένα ολόκληρο άλμπουμ. Στα 10 κομμάτια του δίσκου υπάρχουν αρκετές συμμετοχές άλλων καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα εμφανίζονται οι Capleton, Vershon, Gentleman, Mark Wonder, Nakeisha, Sugar Cane αλλά και ο ράπερ M1 των Dead Prez. Η θεματολογία των στίχων κινείται στα συνηθισμένα για τον Sizzla πεδία. Ράστα ύμνους προς τον Jah, προστασία των παιδιών, συμβουλές προς τους νέους και ρομαντικά θέματα, πάντα με την πιο ιδιαίτερη φωνή της reggae.

Fought For Dis – Τα κομμάτια

Το άλμπουμ ξεκινά με το ομώνυμο κομμάτι «Fought For Dis«, σε μια χαλαρή reggae παραγωγή. Οι ήχοι του σαξοφώνου και η ερμηνεία χωρίς υπερβολές από τον Sizzla, το κάνουν ένα από τα ενδιαφέροντα κομμάτια του δίσκου. Ακολουθεί το «Freedom», μια hip hop παραγωγή με συμμετοχή του M1 από τους Dead Prez. Το αποτέλεσμα αν και κινεί την περιέργεια δεν είναι κάτι το εξαιρετικό. To «Love You Jah Jah» επαναφέρει το Sizzla σε γνωστές μουσικά και στιχουργικά διαδρομές. Ένα one drop riddim και ευχές στον Jah είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για τον Bobo Rasta καλλιτέχνη.

Είναι γνωστό ότι οι φωνές των Capleton και Sizzla ταιριάζουν. Οι δυο τους έχουν διανύσει παράλληλες πορείες και έχουν συνεργαστεί πολλές φορές με επιτυχία. To «Happy For You» είναι ακόμη μια απόδειξη της χημείας μεταξύ τους. Στο συγκεκριμένο κομμάτι συμμετέχει και ο νεαρός dancehall καλλιτέχνης Vershon, προσθέτοντας αρμονικά το δικό του τόνο. Ακολουθεί το «Show More Love», ένα κάλεσμα του Sizzla προς τους νέους να αφήσουν τη βία και να δείξουν περισσότερη αγάπη.

Το επόμενο κομμάτι είναι μια παλαιότερη συνεργασία του Sizzla με τους Gentleman και Mark Wonder. Το «Don’t Worry», όπως ονομάζεται, έχει κυκλοφορήσει το 2009 από την Altafaan Records. Ακολουθούν τα «The Children Are The Future» και «Take My Breath Away», δύο κομμάτια που κινούνται σε συνηθισμένους ήχους χωρίς να ξεχωρίζουν ιδιαίτερα.

Λίγο πριν το κλείσιμο του δίσκου βρίσκουμε το «Much More». Το κομμάτι κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2004 στο Security Riddim, σε παραγωγή Altafaan Records. Στην περίπτωση αυτή ο Anthony Senior έχει ξαναδουλέψει την σύνθεση και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Το άλμπουμ κλείνει με το «Jamaica», μια συνεργασία με τον άγνωστο μέχρι τώρα καλλιτέχνη Sugar Cane.

Fought For Dis – Συνολικά

Συνολικά το «Fought For Dis» δεν εντυπωσιάζει, χωρίς όμως και να απογοητεύει. Δεν κρύβει κάποιο διαμάντι ή την επόμενη επιτυχία, ακούγεται όμως χωρίς να κουράζει τον ακροατή. Τα περισσότερα κομμάτια είναι ικανοποιητικά, αλλά δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο ή νέο τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε κάποια αυτά είναι τα «Much More», «Happy For You», «Love You Jah Jah» και «Fought For Dis». Οι φανς του Sizzla θα βρουν σίγουρα στο «Fought For Dis» αγαπημένα κομμάτια, για τους υπόλοιπους δε θα αποτελέσει σημείο αναφοράς.

Μπορείτε να ακούσετε ένα preview του «Fought For Dis» και να το αγοράσετε μέσω του Apple Music παρακάτω:

Απάντηση