Ανταπόκριση: Ijahman Levi, Bergen Op Zoom, 29/03/2019

@
22 Απρίλιος 2019
Ανταπόκριση: Ijahman Levi, Bergen Op Zoom, 29/03/2019

Ανταπόκριση: Ijahman Levi, Bergen Op Zoom, 29/03/2019

O Selector Rastayouth μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του από το live του Ijahman Levi, στο Bergen Op Zoom στις 29/03/2019.

Ijahman Levi @GEBOUW-T, Bergen Op Zoom, 29/03/2019

Ένα ακόμα mini Reggae Festival με ένα θρύλο της Reggae μουσικής μας, σε μια μικρή πόλη της Ολλανδίας. Και αφού είναι κοντά δεν το χάνεις! Το event είναι το Reggae T Festival, με headliner τον Ijahman Levi και μαζί του τα “The LDE band” και “Glenny & The Rude Cut band”.

Δυστυχώς εφτασα στο συναυλιακο χωρο κατα την διαρκεια του δευτερου support band των Glenny & The Rude Cut band. Πρόκειται για άλλη μια tribute band, αφιερωμένη στο θρύλο Gregory Isaacs. Και λέω άλλη μία, γιατί και το πρώτο support ήταν μια tribute band, για τον Lucky Dube αυτή τη φορά, η LDE tribute band. Η αίσθησή μου είναι ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια γενικότερη άνθηση των Tribute bands στην Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει σε πολλά είδη μουσικής και όχι μόνο στη Reggae σκηνή.

Η μπάντα κάνει encore με το “Nightnurse” και ο εκφωνητής ανακοινώνει ότι μετά από 20 λεπτά -χρόνος απαραίτητος για να αλλαξει το setup του stage-  θα ξεκινήσει το live του Ijahman Levi. Τα κενά στις αλλαγές γεμίζει με killer tunes το Black Star Sound, ένα Soundsystem από το Reading της Αγγλίας. Ο χώρος του Gebouw-T είναι γεμάτος, με γύρω στους 150 fans. Μικρό stage, μικρής πόλης, που πριν από 4 μήνες είχε φιλοξενήσει τους Congos. Ανατρέχοντας στο ιστορικό του venue στο internet, φαίνεται ότι κάθε χρόνο δεν παραλείπει να κάνει 2-3 δυνατά Reggae event.

Ijahman Levi

Η μπάντα που συνοδεύει τον Ijahman Levi ξεκινάει το Intro. Είναι από τη Γαλλία και τα τελευταία χρόνια συνοδεύει τον Τζαμαϊκανό καλλιτέχνη στις live εμφανίσεις του στην Ευρώπη. H εισαγωγή διαρκεί 10 λεπτά και αμέσως εμφανίζεται στο stage o Ijahman. Είχα την τύχη να τον ξαναδώ πριν από 12 χρόνια στο Παρίσι, με τους Mighty Diamonds. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η όψη του ήταν εμφανώς πιο γερασμένη. Είναι 73 χρονών πλέον, αλλά η φλόγα του και η ενέργειά του στη σκηνη κρύβουν την πραγματική του ηλικία.

Σαν ενας Rastafari που εχει ασπαστεί και ακολουθήσει την κατεύθυνση της “Twelve Tribes of Israel” διδασκαλίας και φυσικά σαν Roots Reggae καλλιτέχνης, έπαιξε κομμάτια και έκανε preaching γύρω από τις αξίες και τις αρχές των πιστεύω του. Με πολύ καλοσυνάτο τρόπο αντάλλασε κουβέντες με το κοινό, σε παύσεις που έκανε ανάμεσα σε θρυλικά του κομμάτια. Έπαιξε κομμάτια όπως τα “Are we a warrior”, “Jah is no secret”, “I am a Levi”, “Tell it to the children”. Το Big Hit του “Jah heavy Load”, το κράτησε και για encore! Συνολικά, έκανε ένα live διάρκειας 1 ώρας και 20 λεπτών που έδινε εκείνη την αίσθηση που αποκαλούμε “τρενο”. Από την αρχή μέχρι το τέλος, σε ένα συνεχόμενο roots tempo χωρίς εναλλαγές σε ρυθμό και στυλ.

Αξιοσημείωτη είναι μια ιστορία που διηγήθηκε για την επίσκεψή του στο νοσοκομείο του Mandeville. Η γυναίκα του έπρεπε να κάνει μια επέμβαση στη μύτη της και πήγε να την αποχαιρετήσει, μιας και έπρεπε να ταξιδέψει την επόμενη ημέρα για Γαλλία. Αντίκρισε τόσο πόνο και τόσους νέους ανθρώπους να υποφέρουν από καρκίνους, γυναίκες να πρέπει να αφαιρέσουν τη μήτρα τους όπως χαρακτηριστικά είπε. Όλα αυτά τα ανάγει στον σύγχρονο τρόπο ζωής και την απομάκρυνσή μας από τη φυσική μας θέση και δράση στον πλανήτη. Δεν παρέλειψε βέβαια να δηλώσει την εμπιστοσύνη του στον Jah.

Με αίσθηση ηρεμίας μπήκα στο αυτοκίνητο για να γυρίσω σπίτι. Με όμορφες σκέψεις εκτίμησης της ζωής, κάτι που μου συμβαίνει πάντα μετά από τέτοιου είδους live. Αλήθεια πόσο μεγάλη επιρροή έχει αυτή η μουσική στη ψυχοσύνθεση μας…

‘Till the next one, Keep strong and Positive.

Για το Reggaeyard.gr
Selector Rastayouth
#InRastafariWeTrust

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες και βίντεο από το live:

Απάντηση