Ανταπόκριση: Damian Marley, Amsterdam, 10/7/2018

@
17 Ιούλιος 2018
Damian Marley @Pardiso, Amsterdam, 10/07/2018, Review

Ανταπόκριση: Damian Marley, Amsterdam, 10/7/2018

Ανταπόκριση από το live του Damian Marley στο Amsterdam, στις 10 Ιουλίου 2018, από τον Selector Rastayouth!

Damian «Jr. Gong» Marley @Paradiso, Amsterdam, 10/7/2018

Ωρα 19:30 και έξω από το Paradiso οι πρώτες παρέες είναι ήδη μαζεμένες. Πραγματικά νιώθεις από την προετοιμασία και την οργάνωση για την υποδοχή του κόσμου, ότι κάτι μεγάλο προμηνύεται, κάτι που γνωρίζεις βέβαια και από την ανακοίνωση του sold-out πριν το event. Μέχρι τις 20:30 που έχει ανακοινωθεί η έναρξη, το Paradiso είναι ασφυκτικά γεμάτο! Και μιλάμε για ένα συναυλιακο χώρο χωρητικότητας 2000 θεατών με 2 εξώστες, μιας και πρόκειται για ένα παλιό θρησκευτικό κέντρο που φιλοξενούσε διάφορες εκδηλώσεις. Το 1967 καταλήφθηκε από hippies και άρχισε να γράφεται η λαμπρή μουσική ιστορία του.

Το opening selection ζέστανε αρκετά την ατμόσφαιρα περίπου μέχρι τις 21.00. Τότε, με καθυστέρηση που δεν συνηθίζεται στην Ολλανδία, ξεκίνησε το intro από τη backing band του Jr. Gong. Videowall από πίσω, με την δεσπόζουσα φιγούρα του Haile Selassie και μετά από ένα τρίλεπτο instrumental intro εμφανίστηκε ο εκφωνητής του Damian Marley. Ακολούθησε δίλεπτη συσκότιση και σιγή, με την φωνη του Haile Selassie από την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη στα Αραμαϊκά (Αιθιοπικά), το 1963. Η ομιλία αυτή έγινε ευρύτερα γνωστή από τον Bob Marley με το κομμάτι «War».

Το live του Damian Marley

Πρώτο κομμάτι το «Here we go» από το πρόσφατο album του, Stony Hill (2017). Με την είσοδο του Junior Gong στη σκηνή, πάντα πίσω από τον σημαιοφόρο του, εγινε πραγματικά χαμός! Μετά την εισαγωγή και αφού καλωσόρισε τον κόσμο, ξεκίνησε η συναυλία. Το playlist των κομματιών κινήθηκε πάνω στο γνωστο μοτίβο των live set του των τελευταίων χρόνων, με το «Make it bun dem» και όλα τα γνωστα hit να ακολουθούν.

Μια σημαντική διαφορά είναι ότι φέτος στο set μπήκαν και τα πιο δυνατά κομμάτια από τον τελευταίο του δίσκο. Hits όπως τα «Medication», «Nail pon cross», «Caution», «Living it up» και «Everybody wants to be somebody». Φυσικά δε παρέλειψε να δώσει μεγάλο respect στον πατερα του, Bob Marley, παίζοντας κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπως τα «Could you be loved», «No more troubles», «Exodus Remake» και «War».

Το μεγάλο δώρο για το κοινό ήρθε με το encore. Μετά από ένα live set μιας ώρας και 20 λεπτών, o Damian Marley ανέβηκε και πάλι στη σκηνή. Έπαιξε άλλη μισή ώρα, 6 κομμάτια, με τελευταίο το «Welcome to Jamrock». Το κοινό ανταπέδωσε φυσικά με ένα τεράστιο respect στον καλλιτέχνη.

Καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη, θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο που αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται στην κορυφή της Reggae μουσικής σκηνής. Ανταποκρίνεται επάξια στη βαριά κληρονομιά που φέρνει το όνομα Marley, τόσο στη μουσική όσο και στη reggae κουλτούρα. Είναι  σίγουρα ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του αποκαλούμενου «νέου» ρεύματος. Με πολλές μουσικές – και όχι μόνο – καινοτομίες οδηγεί τη reggae μουσική σε καινούργια μονοπάτια.

Ήταν πραγματικά ένα performance αποκάλυψη και ένας καλλιτέχνης που σίγουρα θα χαρώ να ξαναδώ και στον τόπο μας.

‘Till next time, Blessed Love.

για το Reggaeyard.gr,
Selector Rastayouth (ReggaeClass)
#InRastafariWeTrust

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το live:

Damian Marley @Pardiso, Amsterdam, 10/07/2018

Damian Marley @Pardiso, Amsterdam, 10/07/2018

Απάντηση