40 χρόνια από την κυκλοφορία του Uptown Top Ranking

@
07 Αύγουστος 2017
Althea & Donna - Uptown Top Ranking

40 χρόνια από την κυκλοφορία του Uptown Top Ranking

To 1977 ήταν η χρονιά των μεγάλων επιτυχιών και μια από αυτές ήταν αναμφισβήτητα το «Uptown Top Ranking».

Το τραγούδι των Althea & Donna, «Uptown Top Ranking», κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1977, μέσα σε μια περίοδο πολιτική βίας. Ένα feel good song, που έδωσε μια ανάσα αισιοδοξίας στους ανθρώπους της Τζαμάικα και πήρε το δρόμο της επιτυχίας.

Με παραγωγό τον Joe Gibbs, το δημοφιλές τραγούδι αποτέλεσε τη μοναδική επιτυχία στην καριέρα των Althea Forrest και Donna Reid. Το «Uptown Top Ranking» με τους πιασάρικους στοίχους του δεν έκανε μεγάλη επιτυχία μόνο στην Τζαμάικα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε στο νούμερο 1 του UK Chart, στις αρχές του 1978.

Πριν από 40 χρόνια, οι Althea και Donna ήταν όντως ‘uptowners’. Η πρώτη τους ηχογράφηση έγινε με τον Gibbs, τον σημαντικότερο τότε παραγωγό στην Τζαμάικα. Το «Uptown Top Ranking» βασίστηκε στον ρυθμό του «I’m Still In Love With You» που ηχογραφήθηκε πρώτη φορά στο Studio One το 1967. O Gibbs ηχογράφησε το beat του κομματιού με τους Professionals, την μπάντα του, χρησιμοποιώντας μια επανεγγραφή του τραγουδιού του Alton Ellis. To ίδιο κομμάτι είχε ήδη τραγουδήσει στη δεκαετία του 1970 η Marcia Aitkens και πάνω σε αυτό ο Dj Trinity έκανε το «Three Piece Suit».

Η επιτυχία

Το «Uptown Top Ranking» απoγειώθηκε όταν ο dj John Peel το έπαιξε στο ραδιοφωνικό του show, στο BBC Radio 1.

Ο David Rodigan θυμάται τον αντίκτυπο του τραγουδιού στον κόσμο. «Το BBC Radio 1 άρχισε να το παίζει επειδή είχε αυτόν τον απίστευτα πιασάρικο ρυθμό. Αγαπήθηκε από τον κόσμο της reggae επειδή ήταν ήδη εξοικειωμένος με το «‘I’m Still In Love With You», είπε στον Jamaica Observer.

Το «Uptown Top Ranking» παρέμεινε στο νούμερο 1 του UK Chart μόνο για μία εβδομάδα. Εξασφάλισε όμως για τις Althea & Donna μια θέση στην κορυφαία βρετανική τηλεοπτική εκπομπή, «Top Of The Pops».

Η Althea και η Donna ηχογράφησαν ακόμα ένα άλμπουμ με το ίδιο όνομα το 1978, χωρίς να κάνει ιδιαίτερη επιτυχία. «Παρόλο που δεν έκαναν κάποιο άλλο hit, η ωραιότερη στιγμή τους έχει διάρκεια. Ήταν ένα τεράστιο τραγούδι, ακόμα είναι. Μπορώ να παίξω αυτό το δίσκο σε ροκ φεστιβάλ και 80.000 άνθρωποι θα το τραγουδήσουν», αναφέρει ο Rodigan.

 

Απάντηση