Η Sister Nancy για τα 35 χρόνια του «Bam Bam»

@
05 Ιούλιος 2017
Sister Nancy - Bam Bam

Η Sister Nancy για τα 35 χρόνια του «Bam Bam»

Η Sister Nancy μίλησε στο περιοδικό VIBE με αφορμή τα 35 χρόνια από την κυκλοφορία του super hit «Bam Bam».

Bam bam, ey, what a bam bam – Bam bam dilla, bam bam, seh what a bam bam

Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο γνωστά και ιδιαίτερα reggae ρεφραίν. Διαβάζοντάς το και μόνο, σου έρχεται στο μυαλό η χαρακτηριστική φωνή της Sister Nancy και ο ιδιαίτερος ρυθμός του κομματιού. Το «Bam Bam» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1982. Με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από το επίσημο release, η Τζαμαϊκανή τραγουδίστρια έδωσε μια μίνι συνέντευξη στο περιοδικό VIBE.

Στη συνέντευξη αυτή μιλάει για τη χρονική περίοδο και τον τρόπο που αντιλήφθηκε την επιτυχία του κομματιού. Ταυτόχρονα θυμάται ιδιαίτερες λεπτομέρειες για την πηγή της έμπνευσής της και την ιστορία πίσω από την ηχογράφηση του τραγουδιού.

Η ηχογράφηση

Όταν ηχογράφησε το «Bam Bam», η Sister Nancy ήταν μόλις 20 ετών. Λίγο πριν, είχε κάνει τα πρώτα της βήματα στη μουσική σκηνή, με τα singles «Papa Dean», «Transport Connection» και «One, Two». Η επιτυχία του τελευταίου κομματιού είχε ως αποτέλεσμα να γίνει το όνομά της γνωστό στην Τζαμάικα. Έτσι, ξεκίνησε να γράφει τον πρώτο της δίσκο, για το ιστορικό label Tehcniques του Winston Riley. Είχε ήδη ετοιμάσει τα εννέα κομμάτια του άλμπουμ και έψαχνε το δέκατο και τελευταίο, όταν άκουσε τον Yellowman στο δικό του «Bam Bam», στο θρυλικό Harry J studio του Kingston.

Όπως λέει η ίδια: ‘Τηλεφώνησα στον κύριο Riley και του είπα πως έχω μια ιδέα για να τελειώσω το άλμπουμ. Θα κάνω ενα Bam Bam, όπως ο Yellowman. Ήρθε και με πήγε στο Channel 1 και το ηχογράφησα freestyle! Δε το έγραψα παρά μόνο μέρες μετά την ηχογράφηση. Δεν θυμόμουν καν τι είχα πει, έπρεπε να το ακούσω για να το γράψω’.

Εκείνη την εποχή συνεργαζόταν με τον Yellowman στο Aces Sound System. Εξάλλου η ίδια είχε ξεκινήσει την καριέρα της συνεργαζόμενη με διάφορα sounds όπως τα Jahlove Music και Stereophonic Sound System.

Η επιτυχία

Η Sister Nancy δεν αντιλήφθηκε την επιτυχία του κομματιού όσο έμενε στη Τζαμάικα. Όταν το 1996 μετανάστευσε στο New Jersey των ΗΠΑ, έμεινε έκπληκτη ακούγοντας το κομμάτι της να παίζεται παντού. Ήταν για αυτήν ένα σοκ. Ακόμα και τότε κανείς δεν ήξερε ότι ήταν η ίδια που το ηχογράφησε, σχεδόν 15 χρόνια πριν.

Η αναγνώρισή της ξεκίνησε μετά την ιστορική hip hop ταινία «Belly», από τον Hype Williams το 1998. Μια από τις σημαντικότερες σκηνές της ταινίας εκτυλίσσεται υπό τους ήχους του «Bam Bam». Ακόμα και για αυτό όμως η Sister Nancy δεν είχε ιδέα, μέχρι που το είδε τυχαία στην τηλεόραση του σπιτιού της!

‘Δε με ενημέρωσε κανείς. Καθόμουν στο σπίτι και έβλεπα τηλεόραση. Το είδα στο HBO και το έγραψα στο βίντεο. Πήρα αμέσως τηλέφωνο τον κύριο Riley και αυτός μου είπε ότι το γνώριζε και ότι ήταν εντάξει’.

Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική. Ο Winston Riley είχε κατοχυρώσει το τραγούδι στον εαυτό του και στα φωνητικά είχε το λανθασμένο όνομα Nancy White. Η Ophlin Russell, όπως είναι το πραγματικό όνομα της Sister Nancy, δεν πληρώθηκε για το «Bam Bam», παρά μόνο μετά τη χρησιμοποίηση του από τη Reebok για διαφημιστικό και αφού κινήθηκε δικαστικά.

Σε κάθε περίπτωση το τραγούδι αυτό έκανε τη Sister Nancy γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα reggae κομμάτια όλων των εποχών και έχει εμπνεύσει και επηρρεάσει δημιουργούς σε όλο τον κόσμο.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη της Sister Nancy στο περιοδικό Vibe παρακάτω:

Απάντηση