Διαμάχη για το όνομα «Black Uhuru»

@
07 Ιούνιος 2018
Black Uhuru

Διαμάχη για το όνομα «Black Uhuru»

Τα δικαιώματα για το όνομα «Black Uhuru» θα καθοριστούν για ακόμα μια φορά στα δικαστήρια.


Ο Derrick «Duckie» Simpson θα υπερασπιστεί και πάλι τη χρήση του ονόματος «Black Uhuru» στα δικαστήρια. Αυτή τη φορά αυτός που διεκδικεί το όνομα είναι ο Mykal Rose. O δημοφιλής Τζαμαϊκανός τραγουδιστής κατοχύρωσε τη χρήση του ονόματος «Black Uhuru» στη Μεγάλη Βρετανία, το Φεβρουάριο. Η νομική ομάδα του Simpson έλαβε γνώση του γεγονότος και κινήθηκε αναλόγως. Ο Rose και οι δικηγόροι του έχουν διορία μέχρι τις 16 Ιουνίου να έρθουν σε επαφή με την πλευρά του Simpson και να τους ανακοινώσουν τις προθέσεις τους.

Ο Duckie Simpson αντιμετώπισε αντίστοιχη κατάσταση όταν τα πρώην μέλη Garth Dennis και Don Carlos διεκδίκησαν τη χρήση του ονόματος, τη δεκαετία του 1990. Η υπόθεση αυτή έφτασε στα δικαστήρια και έληξε με νίκη του Simpson το 1998.

«Δεν ξέρω από πού προέρχονται όλα αυτά. Μόλις έλαβα κάτι που μοιάζει να αμφισβητεί τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος Black Uhuru. O Rose αποχώρησε από την ομάδα πριν 34 χρόνια – τέσσερις μήνες πριν κερδίσουμε το Grammy. Τώρα ζητά δικαιώματα πάνω στο όνομα. Αυτό είναι πολύ περίεργο, δεν καταλαβαίνω καν το κίνητρο. Είναι το ίδιο πράγμα που έκανε και ο Don (Carlos) και το δικαστήριο με δικαίωσε. Έτσι, απ’ ότι φαίνεται θα πάμε πάλι στα δικαστήρια, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί αυτό», δήλωσε ο Simpson στον Jamaica Observer.

Οι Black Uhuru

Οι Black Uhuru δημιουργήθηκαν το 1972 στο Waterhouse του Kingston. Ιδρυτές ήταν οι Duckie Simpson, Don Carlos και Garth Dennis. Διαλύθηκαν πολύ σύντομα, με τον Dan Carlos να ακολουθεί solo καριέρα και τον Dennis να συμμετάσχει στους Wailing Souls. O Simpson έκανε μια νέα προσπάθεια, αυτή τη φορά με τους Errol «Jay» Nelson και Michael Rose. O Nelson έφυγε, η Αμερικανίδα Puma Jones ήρθε και οι Black Uhuru γνώρισαν την καλύτερη περίοδό τους, από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 μέχρι το 1985.

Τη χρονιά εκείνη κέρδισαν το πρώτο Reggae Grammy για το άλμπουμ «Anthem». Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Michael Rose αποχώρησε για να ακολουθήσει solo καριέρα. Τον αντικατέστησε ο Junior Reid, ο οποίος και συνέχισε με τη μπάντα μέχρι το 1989. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, καθώς προβλήματα με τη visa δε του επέτρεπαν να ταξιδέψει. Την επόμενη χρονιά έφυγε από τη ζωή η Jones και οι «Black Uhuru» έμειναν μόνο με τον Duckie Simpson.

To 1990 οι αρχικοί ιδρυτές, Simpson, Don Carlos και Dennis, ενώθηκαν και πάλι ηχογραφώντας το άλμπουμ «Now». Η επανένωση όμως δεν άντεξε στον χρόνο και κατέληξε με δικαστική διαμάχη για τη χρήση του ονόματος. Νικητής αναδείχθηκε ο Duckie Simpson, ο οποίος και συνεχίζει από τότε τη μπάντα με διαφορετικά κατά καιρούς σχήματα.

Η τρέχουσα σύνθεση των Black Uhuru, περιλαμβάνει τους Andrew Bees και Elsa Green και συνεχίζει να περιοδεύει. Πρόσφατα ολοκλήρωσαν το πρώτο εξάμηνο μιας περιοδείας στις ΗΠΑ, ενώ θα εμφανιστούν σε πολλά καλοκαιρινά Ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

Απάντηση