Η Ska επιστρέφει στα Βρετανικά charts με τους Captain SKA

@
07 Ιούνιος 2017
Captain SKA - Liar Liar GE2017

Η Ska επιστρέφει στα Βρετανικά charts με τους Captain SKA

Το κομμάτι «Liar Liar» των Captain SKA έφτασε στο νούμερο 4 των Official Singles Charts.

Οι Captain SKA είναι μια reggae/ska μπάντα που ιδρύθηκε το 2010. Η μπάντα αποτελείται από freelance και session μουσικούς που εναλλάσσονται ανά διαστήματα. Οι Captain SKA γνωρίζουν τεράστια επιτυχία αυτές τις μέρες με το πολιτικό κομμάτι «Liar Liar GE2017».

Το κομμάτι «Liar Liar» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2010. Αφορμή ήταν οι αντιδράσεις εκείνης της εποχής, απέναντι στην αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Το κομμάτι στρεφόταν εναντίων της τότε κυβέρνησης συνεργασίας Cameron-Clegg.

Η νέα έκδοση του κομματιού ονομάζεται «Liar Liar GE2017». Κυκλοφόρησε με αφορμή τις Βρετανικές Εκλογές που θα διεξαχθούν την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017. Οι στίχοι της νέας εκδοχής του κομματιού στρέφονται ενάντια στην υποψήφια των συντηρητικών Theresa May. Το τραγούδι των Captain SKA γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία και έφτασε στο νούμερο 4 των βρετανικών charts. Χαρακτηριστικό της μεγάλης αποδοχής είναι ότι το τραγούδι δεν παίζεται από κανένα ραδιόφωνο και έφτασε σε αυτή τη θέση μόνο χάρη στα social media.

Ο αποκλεισμός του «Liar Liar» από τα ραδιόφωνα, παρά τη μεγάλη δημοφιλία του, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Με αφορμή αυτό το γεγονός διοργανώθηκε μάλιστα διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του BBC. Χαρακτηριστικό είναι ότι τραγούδια που έχει αρνηθεί να παίξει το BBC παλαιότερα είναι το «God Save The Queen» των Sex Pistols και το «Ding Dong the Witch is Dead» των Wizard of Oz. Οι Captain SKA έχουν ανακοινώνσει ότι όσα έσοδα προκύψουν από το κομμάτι μεταξύ 26 Μαΐου και 8 Ιουνίου θα πάνε σε τοπικά συσσίτια και στο «People’s Assembly Against Austerity».

Η ska εξάλλου έχει βαθιές ρίζες στη Μεγάλη Βρετανία. Το 1964, η Τζαμαϊκανή Millie Small, ανέβηκε στο ν.2 των chart με το κομμάτι «My Boy Lollipop». Έκτοτε, πρωτοπόροι της ska, όπως ο Derek Morgan και ο Prince Buster γνώρισαν εξίσου μεγάλη επιτυχία. Επηρέασαν μάλιστα μια ολόκληρη γενιά νέων Βρετανών, των γνωστών skinheads.

Ακούστε το «Liar Liar GE2017» των Captain SKA παρακάτω:

Απάντηση