5 βιβλία για τη Τζαμάικα που αξίζει να διαβάσετε.

@
13 Φεβρουάριος 2019
5 βιβλία για τη Τζαμάικα που πρέπει να διαβάσετε.

5 βιβλία για τη Τζαμάικα που αξίζει να διαβάσετε.

Το ReggaeYard.gr σας προτείνει 5 βιβλία που παρουσιάζουν τη ζωή και την κουλτούρα της Τζαμάικα.

Born Fi Dead της Laurie Gunst
1. Born Fi Dead

Το «Born Fi Dead», της Laurie Gunst είναι ένα βιβλίο ερευνητικής δημοσιογραφίας. Η Gunst προκλητικά εκθέτει τον ρόλο των πολιτικών σχετικά με την εκμετάλλευση και τα βάσανα που βιώνει ο λαός της Τζαμάικα. Οι πολιτικοί αυτοί που για τα συμφέροντα τους δημιούργησαν τον πολιτισμό των «γκάνγκστα». Συμμορίες στα γκέτο του Kingston που φέρουν τον τίτλο «σκληρότεροι από τους υπόλοιπους», μεταναστεύουν στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 για να διεκδικήσουν το δικό τους κομμάτι στην παραβατικότητα. Μέσα σε μια περίοδο βίας και εκμετάλλευσης γεννιέται η χορευτική μουσική dancehall. Μια μουσική που χαρακτηρίζει μια γενιά θυμωμένων και βασανισμένων νέων σε Τζαμάικα, Αμερική και Αγγλία.

Μπορείτε να παραγγείλετε το «Born Fi Dead» εδώ.


The Book of Night Women του Marlon James
2. The Book of Night Women

Το «The Book of Night Women» είναι ένα ακόμα εξαιρετικό βιβλίο του Marlon James. Το βιβλίο βασίζεται σε μια νέα γυναίκα τη Lilith, γεννημένη σκλάβα σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμου στο τέλος του δέκατου όγδοου αιώνα. Οι Night Women – ένα μυστικό συμβούλιο σκλάβων γυναικών που σχεδιάζουν την επανάσταση των σκλάβων στο νησί – αναγνωρίζουν μια σκοτεινή δύναμη στη Lilith την οποία αντιμετωπίζουν τόσο με σεβασμό και φόβο. Καθώς η Lilith μεγαλώνει αρχίζει να κατανοεί τα συναισθήματα και την ταυτότητά της. Τολμά να αμφισβητήσει τα δεδομένα για τη ζωή μιας σκλάβας. Οι εξεγέρσεις σιγοβράζουν και οι ασυγκρατημένες ζήλιες εντείνουν. Η δύναμη της Lilith απειλεί όχι μόνο το πεπρωμένο της, αλλά και το πεπρωμενο όλων των σκλάβων γυναικών στη Τζαμάικα.

Μπορείτε να παραγγείλετε το «The Book of Night Women» εδώ.


The Last Warner Woman του Kei Miller
3. The Last Warner Woman

Το «The Last Warner Woman» του Kei Miller είναι μια ιστορία για μια γυναίκα, την Adamine. Καθώς μεγαλώνει η Adamine ανακαλύπτει πως κατέχει το δώρο της «προφητείας». Τη δύναμη να προστατεύει, να εμπνέει και να τρομοκρατεί. Αλλά όταν πάει να ζήσει στην Αγγλία, οι προφητείες της για επικείμενη καταστροφή αντιμετωπίζονται από φόβο. Oι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι τρελή και την κλείνουν σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Το βιβλίο κινείται μεταξύ της Adamine και του μυστηριώδους «Mr. Writer Man», ο οποίος έχει να μας πει τη δική του ιστορία, γι ‘αυτήν. Σε μια ιστορία για τη μαγεία, τη μετανάστευση και την αφήγηση, θα ανακαλύψουμε πως την πραγματική αλήθεια δεν την κατέχει κανείς, και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την πει.

Μπορείτε να παραγγείλετε το «The Last Warner Woman» εδώ.


4. Yardie

Το «Yardie», από τον Victor Headley, αφορά την ιστορία του D, ενός courier από τη Τζαμάικα που μεταφέρει κοκαΐνη στο Λονδίνο. Μια μέρα όμως αποφασίζει να προχωρίσει μόνος του, και εξαφανίζεται στους δρόμους του Hackney κουβαλώντας ένα κιλό κοκαίνης, την οποία οι πρώην φίλοι του θέλουν εναγωνίως να την πάρουν πίσω. Η προδοσία του D δεν θα ξεχαστεί ποτέ ούτε θα συγχωρεθεί. Για εκείνους που γοητεύονται με την εγκληματική / γκάνγκστερ κουλτούρα το Yardie αποτελεί το ιδανικό βιβλίο
Το «Yardie» το 2018 μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη από τον Idris Elba.

Μπορείτε να παραγγείλετε το «Yardie» εδώ.


The True History of Paradise της Margaret Cezair-Thompson
5. The True History of Paradise

Το «The True History of Paradise» είναι μια θλιβερή ιστορία για τη ζωή στο νησί της Τζαμάικα, γραμμένη από τη βραβευμένη συγγραφέα Margaret Cezair-Thompson. Είναι Πάσχα του 1981 και η Τζαμάικα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει βία στους δρόμους και σημεία ελέγχου της αστυνομίας υπάρχουν παντού. Η οικογένεια Landing έχει συγκεντρωθεί για να θάψει ένα από τα μέλη της. Κοιτάζοντας στο κλειστό φέρετρο της Lana Ramcharan, η μητέρα και η αδελφή της αντιμετωπίζουν την πιο σκληρή απώλεια.

Η Jean, η αδελφή της Lana και ο πιo έμπιστος της άνθρωπος, ήταν πάντα εναρμονισμένη με τον κόσμο των πνευμάτων, και τώρα, μπροστά σε αυτή την καταστροφή, οι φωνές την οδηγούν στη φυγή από το ταραγμένο αυτό τόπο. Καθώς η Jean κατευθύνεται προς το αεροπλάνο που θα την πάει στην Αμερική και την ασφάλεια, πλημηρίζεται από αναμνήσεις όχι μόνο της Lana αλλά και των προγόνων της. Οι προγονικές φωνές της αναφέρουν τις δυσκολίες και τα θαύματα, την ομορφιά και τη φρεσκάδα, που είναι ανεξίτηλα μέρη της εμπειρίας της Τζαμάικα.

Μπορείτε να παραγγείλετε το «The True History of Paradise» εδώ.

Απάντηση