5 Reggae βιβλία για να πάρετε μαζί σας στις διακοπές!

@
31 Ιούλιος 2017

5 Reggae βιβλία για να πάρετε μαζί σας στις διακοπές!

Οι καλοκαιρινές διακοπές έφτασαν και το ReggaeYard.gr σας προτείνει 5 reggae βιβλία για την παραλία!

Οι καλοκαιρινές διακοπές για πολλούς συνδυάζονται με την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου. Επιλέξαμε λοιπόν 5 αναγνώσματα διαφορετικού είδους με κοινό χαρακτηριστικό τη reggae. Τα reggae βιβλία που σας προτείνουμε για τις φετινές διακοπές, είναι ένα μυθιστόρημα, ένα μουσικό ιστορικό βιβλίο, ένα κόμικ, μια αυτοβιογραφία και ένα λεύκωμα.

Δείτε τα και διαλέξτε αυτό που προτιμάτε να σας συντροφεύσει στην παραλία, δίπλα στη θάλασσα ή πάνω σε μια αιώρα!

Η Σύντομη Ιστορία Επτά Φόνων

Η Σύντομη Ιστορία Επτά Φόνων - Reggae BιβλίαΗ πρώτη μας πρόταση είναι το μυθιστόρημα «Η Σύντομη Ιστορία Επτά Φόνων». Ο Τζαμαϊκανός συγγραφέας Marlon James, με αφορμή μια απόπειρα δολοφονίας εναντίων του Bob Marley, παρουσιάζει την πολιτική αστάθεια, τη φτώχεια, και τη βία των συμμοριών στη Τζαμάικα τη δεκαετίας του ’70. Το βραβευμένο με Booker βιβλίο σύμφωνα με τη NY Times μοιάζει με «ριμέικ του The Harder They Come σε σκηνοθεσία Ταραντίνο, με soundtrack του Bob Marley και σενάριο του Όλιβερ Στόουν και του Ουίλιαμ Φοκνερ…».

Η «Σύντομη Ιστορία Επτά Φόνων» κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2014. Το 2016 μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αίολος και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

Bass Culture – When Reggae Was King

Bass Culture - When Reggae Was King - Reggae BιβλίαΗ επόμενη μας πρόταση είναι το «Bass Culture – When Reggae Was King». Ο δημοσιογράφος LLoyd Bradley κάνει μια πλήρη καταγραφή της ιστορίας της reggae και πολύ περισσότερο της κουλτούρας μέσα στην οποία αναπτύχθηκε. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’50 και τα πρώτα soundsystem περιγράφει την περίοδο πριν τη γέννηση του μουσικού είδους που γνωρίζουμε σήμερα σαν reggae. Συνεχίζει με τη χρυσή εποχή, συνομιλώντας με μερικούς απο τους πρωταγωνιστές και φτάνει μέχρι την άνθιση της dancehall. Ταυτόχρονα περιγράφει τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες στο νησί της Τζαμάικα, δίνοντας έτσι μια πλήρη εικόνα του περιβάλλοντος στο οποίο έζησαν οι μουσικοί της reggae.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001 από τη Penguin Books. Δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, αλλά μπορεί να βρείτε την αγγλική του έκδοση εδώ.

 

Wake Up and Live: The Life of Bob Marley

The Life Of Bob Marley - Reggae Bιβλία

Η τρίτη μας πρόταση είναι το «Wake Up and Live: The Life of Bob Marley». Πρόκειται για ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα για τη ζωή του θρύλου της reggae, Bob Marley. Το βιβλίο εξιστορεί τη ζωή του Τζαμαϊκανού τραγουδιστή, ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία. Περιγράφεται αναλυτικά η μουσική του πορεία από τα πρώτα βήματα μέχρι την παγκόσμια αναγώριση. Συγγραφέας είναι ο Jim McCarthy, ενώ την εικονογράφηση έχει κάνει ο Ισπανός Benito Gallego. Περισσότερα για τη συγκεκριμένη έκδοση μπορείτε να βρείτε σε παλαιότερη παρουσίασή του στο reggaeyard.gr.

Το «Wake Up and Live: The Life of Bob Marley» κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις Omnibus Press και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

Rodigan: My Life in Reggae

Rodigan: My Life in Reggae - Reggae BιβλίαΤο «Rodigan: My Life in Reggae» αποτελεί την αυτοβιογραφία ενός σπουδαίου ανθρώπου της reggae. Πρόκειται για τον Βρετανό David Rodigan, reggae selector και ραδιοφωνικό παραγωγό στο BBC. Έχοντας ένα πολύ επιτυχημένο sound system και μια από τις μακροβιότερες reggae ραδιφωνικές εκπομπές, έχει βοηθήσει όσο λίγοι στην διάδοση της reggae στην Ευρώπη. Στα 65 του αποφάσισε να καταγράψει τις εμπειρίες του σε μια συναρπαστική αυτοβιογραφία. Γνώστης της Τζαμαϊκάνικης κουλτούρας και μουσικής, έζησε από κοντά την εξέλιξη της reggae σε 5 δεκαετίες.

Το «Rodigan: My Life in Reggae» κυκλοφόρησε το 2017 από την Constable. Δεν εχει μεταφραστεί στα ελληνικά, αλλά μπορείτε να βρείτε την αγγλική έκδοση εδώ.

 

Reggae Soundsystem 45: The Label Art of Reggae Singles

Reggae Soundsystem 45: The Label Art of Reggae Singles - Reggae BιβλίαΗ τελευταία μας πρόταση για το φετινό καλοκαίρι, είναι ένα λεύκωμα. Οι δίσκοι βινυλίου 45 στροφών, τα γνωστά 45άρια ή 7ίντσα είναι η καρδιά της reggae. Αποτέλεσαν το μοναδικό μέσο διάδοσης της μουσικής στις χρυσές δεκαετίες του ’60 και του ’70. Χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα σε party από πολλούς selectors και sound system, αλλά αποτελούν εξίσου συλλεκτικό υλικό. Το «Reggae Soundsystem 45: The Label Art of Reggae Singles» είναι ένα λεύκωμα από ετικέτες reggae δίσκων. Παρουσιάζει την ιστορία της reggae, μέσα από περισσότερες από 1000 ετικέτες βινυλίων 45 στροφών, από το 1959 μέχρι το 1979. Την επιμέλεια έχουν αναλάβει οι Steve Barrow και Stuart Baker. Οι ετικέτες παρουσιάζονται σε φυσικό μέγεθος μαζί με πληροφορίες για την αντιστοιχη κυκλοφορία.

Την λεύκωμα κυκλοφόρησε το 2012 από την Soul Jazz Books και μπορεί να το παραγγείλετε από εδώ.

To ReggaeYard.gr σας εύχεται καλές διακοπές, με ένα από τα reggae βιβλία που σας προτείνουμε!

 

Απάντηση