10 μοναδικοί λόγοι για τους οποίους φημίζεται η Jamaica!

@
17 Οκτώβριος 2017
Jamaica

10 μοναδικοί λόγοι για τους οποίους φημίζεται η Jamaica!

Η Jamaica είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της γης και είναι γνωστή για τους διάφορους «θησαυρούς» που διαθέτει.

Η ταξιδιωτική ιστοσελίδα wanderwisdom συγκέντρωσε τους 10 σημαντικότερους λόγους για τους οποίους είναι γνωστή η Τζαμάικα. Ανάμεσα στα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της Jamaica βρίσκεται ο καιρός, η φυσική ομορφιά και η γλώσσα.. Δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει από αυτή τη λίστα η reggae και ο Bob Marley!

10. Στη Jamaica κάνει πάντα καλοκαίρι

Η Jamaica βρίσκεται στις τροπικές περιοχές, οπότε οι καιρικές συνθήκες περιορίζονται στον ήλιο, τη βροχή και τις καταιγίδες. Αν και ο καιρός γίνεται πολύ δροσερός τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, στην ουσία δεν υπάρχει πραγματικό φθινόπωρο ή χειμώνας. Επειδή δεν υπάρχει χειμώνας, δεν υπάρχει και πραγματική άνοιξη, παρά μόνο περίοδος βροχοπτώσεων κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Η Jamaica έχει βασικά δύο εποχές που είναι η «ξηρασία» και η «υγρασία», αν και συνήθως επικρατεί ηλιοφάνεια. Είναι το κατάλληλο μέρος για ηλιοθεραπεία σε μια από τις υπέροχες παραλίες της.

9. Marcus Mosiah Garvey

Οι περισσότεροι Αμερικανοί και οι Βρετανοί γνωρίζουν τον Marcus Garvey, καθώς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής τους στις δύο αυτές χώρες, προσπαθώντας να καταπολεμήσει τον διαχωρισμό μεταξύ των ανθρώπων σε λευκούς και μαύρους. Στις ΗΠΑ, ο Marcus Garvey ξεκίνησε ένα μεγάλο έργο, το οποίο είχε ως στόχο τον επαναπατρισμό των μαύρων στην Αφρική.

Το έργο περιελάμβανε την αγορά ενός πλοίου του «Black Star Line», το οποίο θα ήταν το μέσο μεταφοράς για όσους επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην Αφρική. Δυστυχώς η προσπάθειά του χρεοκόπησε και δέκα εκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν. Κατηγορήθηκε για απάτη, στη συνέχεια απελάθηκε στη Jamaica και του απαγορεύτηκε η επιστροφή στις ΗΠΑ. Αργότερα πήγε στην Ευρώπη όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του.

8. Το ρούμι της Jamaica

Το τζαμαϊκανικό ρούμι είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα πιο δυνατά σε όλο τον κόσμο. Το λευκό ρούμι, το οποίο χρησιμοποιείται στα κοκτέιλς, είναι από τα λίγα ποτά που δεν πίνεται σκέτο. Είναι τόσο δυνατό που δεν πίνεται ούτε σε σφηνάκι ούτε σκέτο με πάγο. Ο πιο δημοφιλής συνδυασμός του είναι το ρούμι cola.

Το κόκκινο ρούμι πίνεται σε σφηνάκια και σκέτο με πάγο. Έχει πιο απαλή γεύση και κατεβαίνει σαν το ουίσκι. Το πιο δημοφιλές κόκκινο ρούμι είναι το Appleton.

7. Ο καφές Blue Mountain

Ο καφές Blue Mountain είναι ο καλύτερος καφές που υπάρχει στη Jamaica. Κατέχει μάλιστα την ένατη θέση στον κόσμο κατά την Espressocoffeeguide.com. Αναπτύσσεται μέσα στη δροσιά των Blue Mountains και συλλέγεται την κατάλληλη στιγμή. Έτσι όταν καταναλώνεται αναδίδει μια ονειρεμένη μυρωδιά και γεύση.

Υπάρχουν διαφορετικές γεύσεις ανάλογα με το ψήσιμο ή την ηλικία του καρπού. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να δοκιμάσετε μια κούπα με τον υπέροχο καφέ Blue Mountain.

6. Patois

Τα Patois (πατουά) είναι η επίσημη ονομασία της τζαμαϊκανής διαλέκτου, που σύντομα θα γίνει επίσημη γλώσσα. Η γλώσσα είναι τόσο ευχάριστη στο άκουσμα που πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θέλουν να την διδαχθούν.

Τα Patois είναι μια διάλεκτος επηρεασμένη κυρίως από τα ισπανικά. Στην πραγματικότητα είναι ένα μείγμα αφρικανικών γλωσσών, που μιλούσαν οι σκλάβοι στην Τζαμάικα και ισπανικών και αγγλικών. Επειδή διαφορετικές αφρικανικές φυλές ήρθαν στην Τζαμάικα ως σκλάβοι, υπήρχαν διαφορετικές γλώσσες. Οι Αφρικανοί στην προσπάθεια τους να ευχαριστήσουν τους αφέντες τους προσπάθησαν να μιλούν ισπανικά. Από αυτή τη διαδικασία προέκυψε μια νέα γλώσσα, ένα μείγμα ισπανικών και αφρικανικών.
Όταν κυριάρχησαν οι Βρετανοί, στα Patois προστέθηκαν νέες λέξεις και πήραν τη μορφή που έχουν σήμερα.

5. Αμμώδεις παραλίες και όμορφα νερά

H Τζαμάικα έχει μια πλούσια ακτογραμμή με αμμώδεις παραλίες και πανέμορφα νερά. Μία από τις πιο διάσημες παραλίες στον κόσμο είναι η παραλία «Seven Mile». Έχει μήκος επτά μίλια (περίπου 11 χιλιόμετρα) χρυσής άμμου και βρίσκεται στο Negril.

Σύμφωνα με το Trip Advisor έχει βαθμολογηθεί με 4,5 αστέρια από περισσότερους από χίλιους χρήστες.

4. Jerk

Η Jamaica είναι η πατρίδα του «Jerk», και πιο συγκεκριμένα του  κοτόπουλου Jerk. Δεν είναι μόνο η μέθοδος μαγειρέματος Jerk που είναι τόσο δημοφιλής, αλλά και ο συνδυασμός των μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται. Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται για το Jerk έχουν είτε ήπιες είτε πικάντικες γεύσεις.

Κάθε χρόνο διεξάγεται το Jerk Festival, όπου τα πάντα είναι μαγειρεμένα με τη μέθοδο Jerk. Τα πιο διαδεδομένα Jerk φαγητά είναι το κοτόπουλο, τα ψάρια και το χοιρινό. Τελευταία, η ποικιλία έχει αυξηθεί με νέες προσθήκες όπως αστακός, μοσχάρι, κατσίκα και αρνί.

3. Στίβος

Όλοι γνωρίζουν ότι ο γρηγορότερος άνθρωπος στον κόσμο προέρχεται από την Τζαμάικα. Αυτό που πιθανώς δεν ξέρει ο πολύς κόσμος είναι ότι ο Usain Bolt δεν είναι το μοναδικό αστέρι του στίβου. Υπάρχει μια μακριά λίστα από σημαντικούς αθλητές του στίβου που έρχονται από τη Jamaica. Μερικοί από αυτούς είναι:

  • Herb McKenley
  • Donald Quarry
  • Ben Johnson (Jamaican born)
  • Merlene Ottey
  • Grace Jackson
  • Juliet Cuthbert
  • Asafa Powel
  • Shelly-Ann Fraser-Pryce

Αυτή τη στιγμή, η Jamaica διαθέτει τους τρεις ταχύτερους άνδρες και την ταχύτερη γυναίκα στον κόσμο!

2. Reggae

Η Reggae γεννήθηκε στη Jamaica τη δεκαετία του ’60. Η μουσικές που προηγήθηκαν της reggae στη Τζαμάικα ήταν η ska, rocksteady, folk, mento και kumina.

Ο reggae ήχος δημιουργήθηκε για να ακολουθήσει τη γρήγορη χορευτική μουσική που ακουγόταν στις ΗΠΑ. Αυτό που έκαναν οι μουσικοί ήταν να συνδυάσουν διάφορα είδη μουσικής και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό ήχο.

Μερικοί από τους ανθρώπους που διέδωσαν τη reggae ήταν ο Bob Marley, ο Dennis Brown, ο Bunny Wailer, ο Peter Tosh, ο Jimmy Cliff και πολλοί άλλοι.

1. Bob Marley

O θρυλικός Bob Marley είναι ο άνθρωπος που διέδωσε την Jamaica και τη reggae μουσική σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Bob Marley και η μουσική του έχει καταφέρει να φτάσει σχεδόν σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη. Άνθρωποι που δεν γνωρίζουν καν αγγλικά, γνωρίζουν τον Bob Marley.

Απάντηση