Συνέντευξη του ReggaeYard με τον Professor Skank!

@
28 Μάρτιος 2018
Συνέντευξη του ReggaeYard με τον Professor Skank!

Συνέντευξη του ReggaeYard με τον Professor Skank!

Μιλήσαμε με τον Professor Skank, με αφορμή τη συμμετοχή του στο επετειακό live για τα 3 χρόνια των SKG’s Dub Alliance!

Ο Professor Skank δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις! Πρόκειται για τον πρωτοπόρο και πιο δραστήριο dub producer της Ελληνικής σκηνής. Έχοντας τη βάση του την Κρήτη, έχει συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα της διεθνούς σκηνής, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

Το ReggaeYard.gr μίλησε μαζί του λίγο πριν τα εορταστικά live για τα τρία χρόνια των SKG’s Dub Alliance. Ο Professor Skak θα συμμετάσχει στα events της Θεσσαλονικής και της Αθήνας, τις 29 και 31 Μαρτίου αντίστοιχα.

Professor Skank, το ξεκίνημα
  • Professor Skank, πως έφτασε στα αυτιά σου η reggae dub και πως άρχισες να παράγεις αυτό το είδος μουσικής;

Σε πολύ μικρή ηλικία, νομίζω γύρω στα 12 ξεχώρισε στα αυτιά μου το μοναδικό αυτό είδος της reggae μουσικής. Πολύ σύντομα ανακάλυψα τον ξεχωριστό ήχο της dub, που προέρχεται από τη roots reggae.

  • Ήσουν δίπλα σε έναν από τους ζωντανούς θρύλους της dub, τον Mad Professor. Ποια είναι η σύντομη ιστορία πίσω από αυτή την συνεργασία;

Μετά από πολλά χρόνια, καταλάβαμε και οι δύο, ότι η συνάντησή μας καθώς και η συνεργασία μας ήταν όπως λέμε «meant to be»!!!

Στη Κρήτη όπου μεγάλωσα, έπεσε «τυχαία» στα χέρια μου το άλμπουμ «Black Ark Experiment». Πρόκειται για μία συνεργασία του Lee Scratch Perry με τον Μad Professor. Μαγεύτηκα από τους ήχους που άκουσα τόσο, που αγόρασα άμεσα το πρώτο μου τετρακάναλο και ξεκίνησα τους dub πειραματισμούς.

Μετά από χρόνια ήρθε από τη Θεσσαλονίκη η πρώτη μου κυκλοφορία «Industrial Democracy». Το πρώτο dub album που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, σαφώς επηρεασμένο από τους ήχους του Mad, υπήρξε το κομβικό σημείο της γνωριμίας μας.

Να σημειώσω εδώ ότι το άλμπουμ που έπεσε στα χέρια μου όταν ήμουν μικρός, το είχε αφήσει ο ίδιος ο Mad στο ξενοδοχείο όπου διέμενε για τις διακοπές του στην Κρήτη, ως δώρο στους ιδιοκτήτες. Αυτοί οι ιδιοκτήτες είναι ο θείος μου και η θεία μου. Αυτό το ανακαλύψαμε τυχαία σε μία από τις συζητήσεις μας… Επόμενη στάση επομένως, η «Ariwa Studios» στο Λονδίνο, όπου και ξεκινάει η συνεργασία μας.

H μουσική παραγωγή
  • «Revolution», «Money Pressure» με τον Earl 16, «Rasta Education» με African Simba είναι μερικά κομμάτια που έχεις κυκλοφορήσει στο παρελθόν, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν Conscious Dub Anthems. Τι να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Σε ευχαριστώ για το χαρακτηρισμό. Αυτό που πιστεύω ότι χαρακτηρίζει τη μουσική μου, είναι το steppers και το conscious dub. Προσπαθώ ό,τι δημιουργώ να έχει σκοπό…να περάσει δηλαδή ένα μήνυμα σε αυτόν που το ακούει. Ευτυχώς για μένα μεγάλο μου κοινό είναι οι νέοι αυτής της χώρας και όχι μόνο.

Για το μέλλον να περιμένετε σίγουρα κάποιες συνεργασίες που ήδη έχουν κλείσει, με φρέσκους ήχους σε διεθνές επίπεδο!

  • Ποιό είναι το μήνυμα που προσπαθείς να περάσεις εσύ μέσα από την μουσική σου;

Νομίζω ο τίτλος του άλμπουμ «Digital Revolution» εξηγεί ακριβώς το μήνυμα!!!

  • Ποιός είναι αγαπημένος σου εξοπλισμός για παραγωγή και τι χρησιμοποιείς αυτό τον καιρό για τα dub mixes σου, Professor Skank;

Ο καταλληλότερος αλλά και ο αγαπημένος συγχρόνως εξοπλισμός είναι ο αληθινός. Δηλαδή προτιμώ τα εξωτερικά hardware και vintage audio prosessors. Για να μη σας μπερδεύω, analog delays, spring reverbs, εξωτερικά εφέ, που χρησιμοποιούμε αρκετά στη dub και όχι ψηφιακές προσομοιώσεις.

Reggae Vibes Festival
  • Το Reggae Vibes Festival γίνεται εδώ και 11 χρόνια στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης και είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του είδους στην Ελλάδα. Πως είναι να είσαι ο άνθρωπος πίσω από αυτό;

Το να διοργανώνεις ένα μεγάλο φεστιβάλ, κυρίως στην Ελλάδα, είναι δύσκολο και χρονοβόρο. Από τη μία νιώθω πραγματικά περήφανος, που έχουμε φιλοξενήσει καλλιτέχνες παγκόσμιου βεληνεκούς, όσον αφορά τη reggae dub σκηνή, από την άλλη δε ξεχνάω πότε ή καλύτερα δεν μ’ αφήνουν να ξεχάσω ότι το φεστιβάλ διοργανώνεται στην ελληνική πραγματικότητα. Μπορείτε να φανταστείτε τις αμέτρητες δυσκολίες…

  • Μεταξύ ονομάτων όπως Mad Professor, Brother Culture, Zion Train, Dreadzone, Skarra Mucci, τα τελευταία χρόνια φιλοξενείς στο festival τους SKG’s Dub Alliance. Πως άρχισε αυτή η συνεργασία και τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Μου αρέσει να βλέπω νέους ανθρώπους, ταλαντούχα παιδιά που επιλέγουν να ασχοληθούν με την under ground μουσική ή τη μουσική που τους εκφράζει, χωρίς να εισχωρούν στο σύστημα ή σε ό,τι μας σερβίρει το απόλυτα κατευθυνόμενο μέσο της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

Mε τους SKG’s Dub Alliance, κάπως έτσι άρχισε η γνωριμία μας, όταν ο Big Shine ήρθε σ’ ένα από τα live μου στη Θεσσαλονίκη και του παραχώρησα το μικρόφωνο.

Για το μέλλον να σας πως μόνο ότι ήδη έχει γίνει το πρώτο μας remix και ίσως να έρχεται και το πρώτο album…θα δούμε!

  • Professor Skank, τι να περιμένουμε από τα set σου στις 29 και 31 Μάρτη στην Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα;

Και στις δυο βραδιές την τιμητική τους την έχουν οι SKG’s Dub Alliance. Εγώ ως guest θα είμαι εκεί για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τη 3χρονη πορεία ενός πολλά υποσχόμενου project. Βέβαια οι εκπλήξεις είναι το αγαπημένο μου κομμάτι και ίσως να ακούσουμε κάποιες καινούργιες μου συνεργασίες!

Περισσότερα για τα δύο επετειακά live των SKG’s Dub Alliance μπορείτε να βρείτε στο αφιέρωμα του ReggaeYard.

Απάντηση