H Reggae στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco!

@
03 Δεκέμβριος 2018
H Reggae στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco!

H Reggae στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco!

H Unesco πρόσθεσε τη Reggae στον κατάλογο της παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς!

Πριν λίγες ημέρες η Unesco ανακοίνωσε πως η Reggae προστίθεται στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η είδηση αυτή αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση για τη Reggae αλλά και το νησί της Τζαμάικα.

Η ανακοίνωση χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τις πολιτικές αρχές του νησιού, καλλιτέχνες και φανς της μουσικής σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα όμως τέθηκε από κάποιους ένα ερώτημα. Τι αξία έχει η αναγνώριση μιας επαναστατικής μουσικής από ένα οργανισμό που ανήκει στο κυρίαρχο σύστημα;

H ένταξη στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς…

Παράλληλα με την προστασία μνημείων και αντικειμένων ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, η Unesco έχει προστατεύει και άυλες μορφές πολιτισμού. Ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά εκλαμβάνονται οι προφορικές παραδόσεις, παραστατικές τέχνες, κοινωνικές πρακτικές, τελετές, φεστιβάλ, γνώσεις για τη φύση και το σύμπαν, αλλά και γνώσεις και δεξιότητες για τη κατασκευή παραδοσιακών ειδών. Πρόκειται ουσιαστικά για παραδοσιακές μορφές τέχνης που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά και από κοινωνία σε κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Reggae αναγνωρίστηκε ως η μουσική που έδωσε φωνή και ελπίδα στους καταπιεσμένους. Αναπτύχθηκε στη Τζαμάικα, τη δεκαετία του ’60, σαν εξέλιξη των ska και rocksteady, με έντονα στοιχεία jazz και blues του Αμερικάνικου Νότου. Εξαπλώθηκε γρήγορα στις ΗΠΑ και την Αγγλία και στη συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο ήχος της reggae είναι ιδιαίτερος, με έμφαση στα ντραμς και το βαρύ μπάσο. Σημαντικό χαρακτηριστικό της μουσικής είναι και η θεματολογία των στίχων. Η εξάπλωση της reggae βασίστηκε στην κριτική στο κυρίαρχο σύστημα καθώς και την αντίσταση στην αδικία και την καταπίεση. Ταυτόχρονα εξύμνησε την αγάπη, την ενότητα, την ελπίδα και την αισιοδοξία. Συνδέθηκε επίσης στενά με το κίνημα των Ρασταφάρι και τη χρήση μαριχουάνας σαν κομμάτι της τελετουργίας.

Η λίστα  Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας περιλαμβάνει μερικές εκατοντάδες εγγραφές. Σε αυτές περιλαμβάνονται χοροί, όπως τα τάνγκο και φλαμένκο, παραδοσιακά φεστιβάλ, ενδυμασίες και μουσική από όλη τη Γη.

… και ο αντίλογος

Μέσα στο κλίμα γενικότερου ενθουσιασμού δεν έλειψαν και κάποιες κριτικές φωνές. Η σημαντικότερη ένσταση εστιάζει στη σχέση της Unesco με τον OHE και κατ’ επέκταση το κυρίαρχο σύστημα.

Για τη Reggae μουσική και κουλτούρα, ιδιαίτερη σημασία έχει η Babylon, ως η ενσάρκωση του κακού. Αν και πρόκειται για μια αρκετά ασαφή έννοια, η Babylon αντικατοπτρίζει τόσο το σύστημα που γεννά την αδικία και την καταπίεση, όσο και τα μέσα που χρησιμοποιεί. Ο αγώνας ενάντια στη Babylon ως εχθρό της ανθρωπότητας, είναι κεντρικός στη θεματολογία της reggae, από τη γέννησή της μέχρι και σήμερα.

Από αυτή την οπτική, η Unesco θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κομμάτι της Babylon. Ως εκ τούτου, η αναγνώριση και προστασία μιας επαναστατικής μουσικής, από ένα θεσμό ενάντια στον οποίο επαναστατεί είναι από μόνη της αντιφατική. Εξίσου αντιφατική είναι η όψιμη υποστήριξη της reggae από τους πολιτικούς θεσμους της Τζαμάικα. Πρόκειται για τους ίδιους θεσμούς που για πολλές δεκαετίες κυνήγησαν τους καλλιτέχνες της reggae και τους ρασταφάρι, έσπειραν τη διχόνοια και τους χρησιμοποίησαν για δικό τους όφελος.

Σε κάθε περίπτωση, η είδηση φέρνει και πάλι στο διεθνές προσκήνιο τη μουσική που αγάπαμε, αλλά και το νησί της Τζαμάικα! Και κάτι τέτοιο, όπως μας έμαθε ο Bob Marley, δεν μπορεί να αποτελέσει ακόμη μια αφορμή διχόνοιας, αλλά μια εξαιρετική αφορμή για να διασκεδάσουμε με ένα Reggae Party!

Απάντηση