Queens On Top, ο Dancehall Queen διαγωνισμός της Ελλάδας!

@
18 Νοέμβριος 2017
Queens On Top, ο Dancehall Queen διαγωνισμός της Ελλάδας!

Queens On Top, ο Dancehall Queen διαγωνισμός της Ελλάδας!

To «Queens On Top» είναι ο πρώτος Dancehall Queen διαγωνισμός στην Ελλάδα και θα διεξαθεί στις 25 Νοεμβρίου!

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της κουλτούρας που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη dancehall μουσική είναι οι διαγωνισμοί Dancehall Queen. Ξεκίνησαν φυσικά από τη Τζαμάικα και μαζί με την διάδοση της μουσικής εξαπλώθηκαν σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Έφτασε η στιγμή να υποδεχθεί και η χώρα μας την πρώτη διοργάνωση για τη ανάδειξη της Ελληνίδας Dancehall Queen. Το event ονομάζεται «Queens On Top» και θα διεξαχθεί στο LAB, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου.

Η διοργάνωση της βραδιά γίνεται από τη Ράνια Τραχιώτη, μια από τις παλαιότερες χορεύτριες dancehall στην Ελλάδα. Σε ηλικία 19 μόλις ετών, ξεκίνησε να διδάσκει τον συγκεκριμένο χορό στη χώρα μας, αφού πρώτα παρακολούθησε τα αντίστοιχα σεμινάρια στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων είναι ιδρυτικό μέλος των Lion’s Soul Dancehall Crew, μια ομάδας που είναι ενεργή για περισσότερα από τρία χρόνια.

Dancehall Queen

Τα Dancehall ήταν για τις φτωχές συνοικίες της Τζαμάικα, σημεία συνάντησης, επικοινωνίας και διασκέδασης. Με τη μουσική να παίζει από αυτοσχέδια soundsystems, στα dancehall αναπτύσσονταν νέες ιδέες και trends γύρω από το χορό και τη μόδα. Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι πρώτες γυναίκες που ξεχώριζαν για τις χορευτικές τους κινήσεις και την εμφάνισή τους να αποκαλούνται dancehall queens.

Το 1992, η Carlene Smith ανακηρύσσεται ως η πρώτη Jamaican Dancehall Queen, κερδίζοντας ένα διαγωνισμό με αντιπάλους διάσημα μοντέλα. Από το 1996 ο διαγωνισμός καθιερώνεται επίσημα, με διοργανωτή τον Brian “Big Head” Martin. Το 1997 κυκλοφορεί η ταινία «Dancehall Queen» και η μόδα αρχίζει να γίνεται γνωστή και στον υπόλοιπο κόσμο. Το 2002 η Kudo από την Ιαπωνία γίνεται η πρώτη μη Τζαμαϊκανή που κερδίζει το διαγωνισμό. Την επόμενη χρονιά διεξάγεται ο πρώτος International Dancehall Queen Competition στο Montego Bay. Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα events της χρονιάς για το νησί.

Αντίστοιχοι διαγωνισμοί διοργανώνονται σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία και Ιταλία. Πλέον υπάρχει και ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκος διαγωνισμός, η νικήτρια του οποίου κερδίζει εκτός των άλλων, της συμμετοχή της στο ετήσιο Ευρωπαϊκός DHQ Competition, στη Τζαμάικα.

Για την Ελλάδα, το «Queens On Top» θα είναι η πρώτη διοργάνωση αυτού του είδους.

Queens On Top

Queens On TopΟ πρώτος επίσημος διαγωνισμός για την ανάδειξη της Ελληνίδας Dancehall Queen, θα γίνει το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο LAB. To LAB βρίσκεται στην πλατεία Αβησσυνίας στο Μοναστηράκι και αποτελεί ένα από τα πιο φιλόξενα μαγαζιά της Αθήνας για αυτού του είδους τις εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν ανακοινωθεί, η νικήτρια θα αναδειχθεί μετά από 4 γύρους. Στον πρώτο γύρο, όλες οι διαγωνιζόμενες θα έχουν τη δυνατότητα παρουσίασης ενός show, διάρκειας το πολύ ενάμισι λεπτού. Στον δεύτερο γύρο θα μπορέσουν και πάλι να επιδείξουν τις ικανότητές τους, με ένα χορευτικό διάρκειας ενός λεπτού. Ο τρίτος γύρος, θα απαιτεί από τις υποψήφιες που θα έχουν φτάσει ως εκεί, να χορέψουν freestyle, σε ένα τυχαίο κομμάτι που θα διαλέξει ο dj. Στον τέταρτο γύρο θα συμμετέχουν οι τρεις φιναλίστ. Σε αυτόν τον γύρο θα πρέπει να χορέψουν freestyle, για ενάμισι λεπτό, σε ένα διαφορετικό κομμάτι η καθεμία, επιλεγμένο από τον dj.

Η κριτές διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν ακόμη ένα έξτρα γύρο, για να τους βοηθήσει να επιλέξουν την πρώτη Ελληνίδα Dancehall Queen. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τις Dancehall Queens Alevanille από την Ιταλία και UIa Afro-Fryc από την Πολωνία.

Η νικήτρια θα έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Dancehall Queen, με τη δυνατότητα να φτάσει μέχρι την παγκόσμια διοργάνωση!

Οι πόρτε θα ανοίξουν στις 23.00, ενώ η είσοδος θα κοστίζει 5€. Στο μικρόφωνο θα βρίσκεται ο Lil MG και στα dekcs ο Minaz.

Στα πλαίσια της διοργάνωσης, την επόμενη ημέρα, Κυριακή 26 Νοεμβρίου, θα διεξαχθούν εξειδικευμένα σεμινάρια. Σε αυτά θα διδάξουν έμπειρες dancehall queens από το εξωτερικό. Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν στο Urban Dance Academy-Elements, στη Νέα Ιωνία.

Για περiσσότερες πληροφορίες, μπορείτε να μεταβείτε στη σελίδα του event στο reggaeyard και στο facebook.

Απάντηση