Ανταπόκριση: Ghent Dub Club #2, 9/3/2019

@
26 Μάρτιος 2019
Ανταπόκριση: Ghent Dub Club #2, 9/3/2019

Ανταπόκριση: Ghent Dub Club #2, 9/3/2019

Ανταπόκριση από το Ghent Dub Club #2 στο Βέλγιο, στις 9/3/2019, από τον Selector Rastayouth!

Από βίντεο στο youtube γνωρίζω τα event του Dub Club της Γανδης, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα καταφέρω να πάω σε ένα!  Την καλλιτεχνική -τουλάχιστον- επιμέλεια έχει ο Sukh των Indica Dubs. Είναι το δεύτερο κατά σειρά event και φυσικά ανυπομονώ να δω εκτός από τον Indica, τον θρύλο Aba Shanti I. Παράλληλα, με τρώει η περιέργεια για τον -κατά την γνώμη μου- σημαντικότερο εκπρόσωπο της Soundsystem σκηνής από την Ήπειρο της Αφρικής και συγκεκριμένα από την Νότια Αφρική, τον Doc Inity απο το Kebra Ethiopia Sounds.

Ghent Dub Club #2 @Eskimo Fabriek, 09/03/2019

Κατά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου φτάνουμε έξω από το Eskimo Fabriek, ένα χώρο εκδηλώσεων σε κάποιο προάστιο της Γάνδης. Οι πόρτες είναι ακόμα κλειστές. Υπάρχει μόνο λίγος κόσμος που έχει φτάσει από νωρίς, μήπως και προλάβει ένα από τα λιγοστά εισιτήρια στην είσοδο. Ακούγεται όμως το Bass μέσα από το χώρο, στα τελευταία check πριν ανοίξουν οι πόρτες.

Στις 10:15 ανοίγουν οι πόρτες και μετά από τυπικό έλεγχο εισιτηρίων μπαίνουμε μέσα. Έχει ανέβει η ταμπέλα “Sold Out” και όσοι περίμεναν μήπως προλάβουν κάποιο εισιτήριο αποχωρούν απογοητευμένοι. Στην είσοδο αξίζει να σημειωθεί ότι μοιράζονται δωρεάν ωτοασπίδες κάτι που συνηθίζεται σε Soundsystem gigs. Το σκηνικό στον κύριο χώρο του event αποτελείται από το bar σε μια γωνιά και ένα booth στη μέση, έχοντας τους δύο πύργους του Indica Dubs μπροστά και αριστερά του. Τα βασικά και απολύτως απαραίτητα για ένα soundsystem gig!

Dredical Warriors & Doc Inity

Το event ανοίγει ένα local soundsystem με όνομα Dredical Warriors. Αμέσως μετά ξεκινάει το δίωρο set του, ο Doc Inity απο το Kebra Ethiopia Sound. Το set του προσωπικά μου άρεσε, μιας και έβγαζε μια περισσότερο reggae παρα dub αίσθηση. Ιδανικό για όσους αγαπάνε την απλότητα σε ενα setlist, χωρίς εξειδικευμένο στιλιστικά ήχο, αλλά σίγουρα με killers. Εκεί που στην ουσια κρύβεται και η μαγεία της reggae.

Sukh & Aba Shanti I

Αυτοί που ψάχνουν κάτι πιο εξειδικευμένο σε ήχο αλλά και σε μουσικό ιδίωμα, θα το βρουν αμέσως μετά στο σετ του Sukh (Indica Dubs), ντυμένο με τα φωνητικά του Danman, σε στυλ Mcing και σε Toasting. Το σετ περιλαμβάνει αποκλειστικά δικές του παραγωγές σε κλασικό βρετανικό dub/steppers ήχο. Αποκορύφωμα η καινούργια παραγωγή που έκανε στους Disciples «Siberian Tiger», αλλά και η τελευταία του δουλειά με Earl Sixteen και Culture Freeman στα φωνητικά των «False Rasta»και «Fret Not» αντίστοιχα.

Στις 3:20 ξεκινά το set του ο Aba Shanti I. Προσωπικά απο τους αγαπημένους μου, με το δικό του μοναδικό στυλ. Δεν χρειάζεται να πω πολλά… Το gig έχει πάρει φωτιά και η αίσθηση μου είναι ότι τα δύο προηγούμενα set ήταν το Warm Up. Πλέον και το δεύτερο κανάλι του μπάσου στην κονσόλα είναι σχεδόν μόνιμα ανοιχτό! Θέλεις δε θέλεις, δονείσαι σε ένα Dub/Roots set με το mcing του Aba.

Οι λεπτομέρειες της βραδιάς

Για τις λεπτομέρειες αξίζει να σημειωθεί ότι ο Doc Inity έπαιξε τόσο με βινύλια όσο και με CD’s. Ο Sukh ολόκληρο το set με βινύλια, ενώ ο Aba μόνο με CD’s. Είναι κάτι που δεν μπορώ να συνηθίσω με τίποτα, ειδικά σε ονόματα όπως ο Aba. Για πρώτη φορά το συνάντησα όταν άνοιξα τους Iration Steppas, τον Σεπτέμβριο του 2005 στο club του Μύλου στη Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνω τους λόγους που μπορεί να ταξιδεύει κάποιος σε ενα gig με CD’s αλλά δυσκολεύομαι να το συνηθίσω. Δικό μου προσωπικό κόλλημα, που φυσικά δεν με εμπόδισε να περάσω τέλεια, οπότε συνεχίζω…

Στο χώρο του event πουλήθηκαν αυστηρά 800 εισιτήρια, αν και η χωρητικότητα ξεπερνούσε τους 1500. Αυτό το θεωρώ ως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους παρευρισκόμενους και χρήζει ενός μεγάλου RASpect!

Στο χώρο βρισκόταν και ο Kibir La Amlak χωρίς όμως να συμμετέχει καλλιτεχνικά στο event, όπως και η καλύτερη reggae (και όχι μόνο) τρομπέτα του τόπου μας Captain P (μαζί πήγαμε για να πω την αλήθεια) γνωστός από το ξεκίνημα του στους One Drop Forward και τις τελευταίες του συμμετοχές σε παραγωγές του «12ος Πίθηκος».

Δεν θα χρειαστεί να πω κάτι για το πόσα κιλά Bass είχε ο χώρος… Οι λάτρεις του Soundsystem και Bass Culture μπορούν να αφήσουν την φαντασία τους να οργιάσει!

Μέχρι το επόμενο…

Για το Reggaeyard.gr
Selector Rastayouth
#InRastafariWeTrust

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το live:


Απάντηση