30 χρόνια από τη δολοφονία του Peter Tosh

@
11 Σεπτέμβριος 2017
Peter Tosh - Stepping Razor

30 χρόνια από τη δολοφονία του Peter Tosh

Συμπληρώθηκαν 30 ακριβώς χρόνια από την ημέρα που δολοφονήθηκε ο θρύλος της reggae, Peter Tosh.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1987 η reggae και η Jamaica έχασαν και το δεύτερο μεγάλο τους αστέρι, μετά τον Bob Marley. O Winston Hubert McIntosh, γνωστός με το σκηνικό όνομα Peter Tosh, δολοφονήθηκε στο σπίτι του από επίδοξους ληστές. Η καριέρα του σπουδαίου καλλιτέχνη μπορεί να διακόπηκε απότομα, όμως η κληρονομιά που άφησε στέκει ακόμη ολοζώντανη.

Τα πρώτα βήματα

Ο Peter Tosh γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1944, στο Westmoreland της Τζαμάικα. Σε ηλικία 16 ετών μετακόμισε στο Trenchtown του Kingston. Εκεί γνώρισε τους Robert Nesta Marley (Bob Marley) και Neville O’Reilly Livingston (Bunny Wailer). Οι τρεις τους διδάχθηκαν φωνητική και αρμονία από τον Joe Higgs και ξεκίνησαν να τραγουδάνε στους δρόμους του Trenchtown. Μαζί με τον Junior Braithwaite και τους Beverly Kelso και Cherry Smith στις δεύτερες φωνές, ίδρυσαν τους «The Wailing Wailers» το 1963. Με αυτή τη σύνθεση κυκλοφόρησαν το «Simmer Down», ένα ska κομμάτι που γνώρισε τεράστια επιτυχία. O Peter Tosh ήταν ο μόνος μουσικός στη μπάντα και δίδαξε τα όργανα και στα υπόλοιπα μέλη. Το 1965 οι Braithwaite, Kelso και Smith αποχώρησαν από τη μπάντα, ενώ ο Bob Marley μετακόμισε προσωρινά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την επιστροφή του Bob Marley στη Τζαμάικα το 1967, η μπάντα στράφηκε στο ρασταφαριανισμό, τον οποίο είχαν ασπαστεί νωρίτερα οι Peter Tosh και Bunny Wailer. Το όνομα άλλαξε σε «The Wailers» και ξεκίνησαν να ηχογραφούν σε χαμηλότερο tempo. Η μόδα της ska είχε πια περάσει και η rocksteady βρισκόταν στο απόγειο της. Με τη σύμπραξη της μουσική ιδιοφυΐας του Lee ‘Scratch’ Perry, δημιούργησαν τις πρώτες τους μεγάλες επιτυχίες με κομμάτια όπως τα «Small Axe» και «Soul Rebel». Στους Wailers προστέθηκαν οι αδερφοί Carlton και Aston ‘Familyman’ Barrett και η μπάντα ξεκίνησε την πορεία προς την αναγνώριση. Ακολουθεί το συμβόλαιο με την Island Records και τα άλμπουμ «Catch A Fire» και «Burnin'» το 1973. Οι Wailers είναι πλέον ευρέως γνωστοί και ξεκινάνε παγκόσμια περιοδεία.

Η solo καριέρα

Από το 1971 ο Steppin Razor, όπως είναι γνωστός ο Peter Tosh, έχει αποφασίσει να ακολουθήσει παράλληλα και solo καριέρα. Συνεργάζεται με τον Joe Gibbs και κυκλοφορεί αρκερά singles σε δικά του labels, αλλά και στο Tuff Gong που ίδρυσαν οι Wailers. Το 1973 οι διαφωνίες τόσο εντός των Wailer, όσο και με τον Chris Blackwell ιδιοκτήτη της Island Records κορυφώνονται. To 1974, οι Peter Tosh και Bunny Wailer οδηγούνται σε αποχώρηση από τη μπάντα. O Peter Tosh επικεντρώνεται στη προσωπική του καριέρα. Ετοιμάζει τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1976 από την Columbia με τον τίτλο «Legalize It». Την αμέσως επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε και το δεύτερό του άλμπουμ, «Equal Rights», με την ίδια δισκογραφική.

Τον Απρίλη του 1978 συμμετέχει στο περίφημο One Love Peace Concert του Bob Marley για τη συμφιλίωση των δύο αντίπαλων πολιτικών κομμάτων στη Τζαμάικα. Εκμεταλλεύεται το χρόνο του στη σκηνή για να στηλιτεύσει τα κοινωνικά προβλήματα και την υποκρισία των πολιτικών. Ενώπιων των δύο πολιτικών αρχηγών Michael Manley και Edward Seaga, ανάβει τσιγάρο μαριχουάνας και τους κατηγορεί ευθέως για την ποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης. Οι εφημερίδες της επόμενης ημέρας του επιτίθενται σφοδρά, ενώ λίγους μήνες μετά συλλαμβάνεται και ξυλοκοπείται αγρίως από την αστυνομία.

Απτόητος συνεχίζει την πορεία του και κυκλοφορεί το «Bush Doctor» με τη δισκογραφική των Rolling Stones. Μάλιστα στο δίσκο συνεργάζεται με το Mick Jagger σε ένα cover του «Don’t Look Back» των Temptations. Συνεχίζει με το «Mystic Man» το 1979, το «Wanted Dead & Alive» το 1981 και το «Mama Africa» το 1983. Το 1984 αποφασίζει να αυτοεξοριστεί στην Αφρική. Εμφανίζεται και πάλι στη δισκογραφία το 1987 με το «Nuclear War» που έμελε να είναι το τελευταίο του άλμπουμ.

Η δολοφονία

Τον Σεπτέμβρη του 1987 ο Peter Tosh έχει επιστρέψει στο Kingston της Jamaica. Στις 11 Σεπτέμβρη βρίσκεται μαζί με τη γυναίκα του Marlene Brown και αρκετούς φίλους στο σπίτι του στο Kingston. Εκεί εμφανίζεται ξαφνικά ο Dennis ‘Leppo’ Lobban, συνοδευόμενος από δύο ακόμη άντρες με όπλα. Ο Lobban ζητά από τον Peter Tosh χρήματα σε αμερικάνικο συνάλλαγμα, που πιστεύει πως κρύβει στο σπίτι. Ο τραγουδιστής αρνείται πως έχει χρήματα. Οι παρευρισκόμενοι κρατούνται όμηροι για αρκετές ώρες, ενώ όσοι καλεσμένοι φτάνουν στο σπίτι προστίθενται στους ομήρους. Κάποια στιγμή ο εκνευρισμός κορυφώνεται και οι ληστές πυροβολούν αδιακρίτως. Ο Peter Tosh πεθαίνει ακαριαία, χτυπημένος από δύο σφαίρες στο κεφάλι. Την ίδια τύχη έχει και ο φίλος του Wilton «Doc» Brown, ενώ η γυναίκα του Marlene Brown και ακόμη τέσσερις παρευρισκόμενοι τραυματίζονται σοβαρά.

Ο δολοφόνος Dennis Lobban είχε φιλική σχέση με τον Peter Tosh. Μάλιστα ο διάσημος τραγουδιστής τον είχε βοηθήσει να βρει στέγη και δουλειά μόλις είχε βγει από τη φυλακή. Τον δεχόταν συχνά στο σπίτι του ενώ τον στήριζε και οικονομικά. Σύμφωνα με τον περίγυρο του Peter Tosh, παρά τη φιλική τους σχέση ο Lobban τον ζήλευε. Εικάζεται πως πίστευε ότι θα βρει στο σπίτι αμερικάνικα δολάρια, αφού ο τραγουδιστής είχε μόλις γυρίσει από περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κληρονομιά

Στα σχεδόν 30 χρόνια της καριέρας του, ο Peter Tosh δημιούργησε μια πλούσια δισκογραφία, τόσο με τους Wailers όσο και solo. Έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο και θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο όνομα στην ιστορία της reggae μετά τον Bob Marley. Ο γιός του, Andrew Tosh, ακολουθεί τη μουσική διαδρομή του πατέρα του. Από το 2016 λειτουργεί στο Kingston μουσείο αφιερωμένο στον καλλιτέχνη, όπου εκθέτονται προσωπικά του αντικείμενα.

Σε αντίθεση με την One Love νοοτροπία του Bob Marley, ο Peter Tosh ακολούθησε μια περισσότερο σκοτεινή διαδρομή. Δε σταμάτησε ποτέ να μιλάει για τις κοινωνικές αδικίες και ανισότητες και να μάχεται για την ελευθερία χρήσης της κάνναβης. Αυτή τη στάση του την πλήρωσε με συλλήψεις και σκληρούς ξυλοδαρμούς από τις αρχές. Ο ίδιος πάντοτε πίστευε ότι η καριέρα του έβρισκε εμπόδια από δισκογραφικές και μάνταζερ λόγω των στίχων του. Σε κάθε περίπτωση η ζωή και το έργο του έγιναν ευρέως γνωστά, απέκτησε θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, ενώ η μουσική του ακούγεται ακόμη και σήμερα.

Τα τραγούδια του «Legalize It», «Get Up Stand Up» και «Equal Rights» έγιναν ύμνοι της απελευθέρωσης, της αντίστασης και του αγώνα για δικαιοσύνη. Αν η ζωή και το έργο του Peter Tosh μπορούσε να συνοψιστεί σε λίγους στίχους, αυτοί θα ήταν οι παρακάτω:

«I don’t want no peace, I want equal rights and justice». – «Δε θέλω ειρήνη, θέλω ίσα δικαιώματα και δικαιοσύνη»

 

Απάντηση