Το «007 Shanty Town» συμπληρώνει 50 χρόνια

@
13 Ιούλιος 2017
007 Shanty Town - Desmond Dekker & The Aces

Το «007 Shanty Town» συμπληρώνει 50 χρόνια

Ένα από τα γνωστότερα rocksteady κομμάτια, το «007 Shanty Town», συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία.

Το καλοκαίρι του 1967 ο Desmond Dekker και οι «The Aces» κυκλοφόρησαν το single «007 Shanty Town». Το κομμάτι γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία και έγινε ν.1 hit στη Τζαμάικα.

Εξίσου μεγάλη επιτυχία όμως έκανε και στη Μεγάλη Βρετανία, φτάνοντας στο ν.14 του UK Singles Chart. Έγινε έτσι, η πρώτη Τζαμαϊκανή παραγωγή που μπήκε στο top 20 των Βρετανικών Charts. Από αυτή την άποψη το «007 Shanty Town» ήταν πρωτοπόρο και ιδιαίτερα σημαντικό. Άνοιξε το δρόμο για την μετέπειτα ευρεία εξαγωγή μουσικής από την Τζαμάικα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Σύμφωνα με τον εθνομουσικολόγο Michael Veal ‘ήταν ένα από τα κομμάτια που απέδειξαν την βιωσιμότητα της Τζαμαϊκανής μουσικής στην Αγγλία’.

Η ιστορία του «007 Shanty Town»

Η πρώτη παραγωγή του «007 Shanty Town» έγινε από τον Leslie Kong. Κυκλοφόρησε επίσημα το 1967 σε 7′ δισκάκι, από το label Pyramid. Στο b-side του δίσκου ήταν το «El Torro» του Roland Alphonso με τους «Beverly’s All Stars». Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος των Desmond Dekker & The Aces που ονομάστηκε επίσης «007 Shanty Town». Ο δίσκος έγινε εξίσου μεγάλη επιτυχία, με κομμάτια όπως το «Rudie Got Soul», «Rude Boy Train» και άλλα κλασικά πλέον hits. Το κομμάτι διασκευάστηκε αρκετές φορές στη συνέχεια από μπάντες όπως οι «The Specials» και «Musical Youth» αλλά και πιο πρόσφατα από τους Suga Roy, Busy Signal & Fireball Crew. Συμπεριλήφθηκε επίσης στο soundtrack της ιστορικής ταινίας «The Harder They Come», το 1972.

Το «007 Shanty Town» θεωρείται το «πιο ανθεκτικό και αρχετυπικό» rude boy κομμάτι. Κυκλοφόρησε σε μια εποχή όπου η κουλτούρα των rude boys στην Τζαμάικα ήταν σε πλήρη άνθιση. Κατά κύριο λόγο οι rude boys ήταν άνεργοι νέοι, που επηρεασμένοι σε μεγάλο βαθμό από τα αμερικάνικα cowboy και gangster φιλμς, προσπαθούσαν να ακολουθήσουν αυτόν τον τρόπο ζωής. Η επιρροή τους στην κοινότητα ήταν τέτοια ώστε πολλά κομμάτια εκείνης της εποχής να ασχοληθούν με το φαινόμενο. Κάποια από αυτά στήριζαν και κάποια απέρριπταν αυτήν την κουλτούρα και την βία που έφερνε.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Desmod Dekker, έγραψε το τραγούδι επηρεασμένος από τη μια φοιτητική διαδήλωση που παρακολούθησε στην τηλεόραση. Η διαδήλωση ήταν ενάντια στα σχέδια κατασκευής ένος βιομηχανικού συμπλέγματος πολύ κοντά στην παραλία. ‘Οι φοιτητές διαδήλωναν από από το Four Shore Road μέχρι την Shanty Town. Επειδή ήταν κοντά στην παραλία υπήρχε φύση και άγρια ζωή. Οι «από πάνω» θέλανε να ισοπεδώσουν τα πάντα για να φτιάξουν τα δικά σχέδια τους και οι φοιτητές λέγανε ότι αποκλείεται να τους αφήσουν. Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, έγιναν ταραχές, γι’αυτό και λέω στο κομμάτι: Them a loot, them a shoot, them a wail’.

Ακούστε την αυθεντική πρώτη ηχογράφηση του «007 Shanty Town», από την κυκλοφορία του 1967:

 

Απάντηση