Οι 10 πιο διάσημοι Τζαμαϊκάνοι όλων των εποχών!

@
15 Νοέμβριος 2017
Οι 10 πιο διάσημοι Τζαμαϊκάνοι όλων των εποχών!

Οι 10 πιο διάσημοι Τζαμαϊκάνοι όλων των εποχών!

Δείτε ποίοι είναι οι 10 πιο διάσημοι Τζαμαϊκάνοι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα jamaicans.com.

Κατά τη διάρκεια της σύγρχονης ιστορίας της Jamaica, αρκετές προσωπικότητες του νησιού έχουν αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν γίνει γνωστοί για την προσφορά τους σε τομείς όπως η φιλανθρωπία, τα κοινωνικά δικαιώματα, η μουσική, ο αθλητισμός και οι τέχνες. Η ιστοσελίδα jamaicans.com ανέλαβε τη δύσκολη δουλειά, να φτιάξει ένα top10 με κάποιους από αυτούς. Αυτοί είναι λοιπόν οι 10 πιο διάσημοι Τζαμαϊκάνοι, όλων των εποχών!

 

#1 Usain Bolt, ο ταχύτερος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας

Ο Usain Bolt είναι πιθανόν ο πιο αναγνωρίσιμος Τζαμαϊκανός της περιόδου που διανύουμε. Γεννημένος το 1986, θεωρείται ο ταχύτερος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο Usain Bolt είναι ο πρώτος σπρίντερ που κατέχει παγκόσμιο ρεκόρ και στα 100 και στα 200 μέτρα. Με τους συναθλητές του στη σκυταλοδρομία 4Χ100 κατέρριψε επίσης το παγκόσμιο ρεκόρ. Ο «σίφουνας» Usain Bolt κέρδισε μετάλλια στα 100 και 200 μέτρα σε 2 διαδοχικούς ολυμπιακούς αγώνες (2008 & 2012). Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 κατέκτησε άλλα τρία χρυσά μετάλλια (σε 100μ, 200μ και σε 4Χ100 σκυταλοδρομία), φτάνοντας συνολικά τα εννέα ολυμπιακά μετάλλια. Δικαίως, ο Usain Bolt είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στην ιστορία του στίβου.

#2 Bob Marley, ο μαχητής της ελευθερίας με την κιθάρα

Ο Ρόμπερτ «Μπομπ» Νέστα Μάρλεϊ γεννήθηκε στο 1945 στη Τζαμάικα και πέθανε το 1981. Είναι ο πιο γνωστός και ο πιο αγαπητός καλλιτέχνης της reggae μουσικής. Σε αυτόν οφείλεται η διάδοση της reggae μουσικής και του κινήματος των Ρασταφάρι σε όλο τον κόσμο. Η μουσική του Marley επηρεάστηκε από τα κοινωνικά ζητήματα της Τζαμάικα. Σκοπός του ήταν να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για πολιτισμικά και κοινωνικά θέματα της χώρας του. Ο Marley επηρέασε πλήθος κόσμου ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα ή την πίστη παγκοσμίως. Είναι γνωστός ως «ο μαχητής της ελευθερίας με την κιθάρα» και προσπάθησε να προωθήσει το νόημα της ειρήνης και της ανεκτικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

#3 Jimmy Cliff, the harder he comes

Ο James Chambers (Jimmy Cliff) γεννημένος το 1948, είναι τραγουδιστής και ηθοποιός και ο μοναδικός εν ζωή μουσικός που του έχει απονεμηθεί το «Order of Merit» από τη Τζαμαϊκανή κυβέρνηση για την προσφορά του στην τέχνη. Ο Jimmy Cliff έγινε ευρέως γνωστός για τη συμμετοχή του στο «The Harder They Come».  Στη θρυλική ταινία reggae του 1972 είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και τραγούδησε και το ομότιτλο τραγούδι. Η ταινία, που πραγματεύεται τις προσπάθειες ενός ανθρώπου να μπει στη βιομηχανία της μουσικής αλλά καταλήγει στο έγκλημα μετά την αποτυχία του, θεωρείται από τις σημαντικότερες ταινίες της Τζαμάικα. Ο ρόλος του Cliff στη διάδοση της reggae μουσικής σε όλο τον κόσμο ήταν καθοριστικός και το 2010 μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

#4 Marcus Garvey, ο υποστηρικτής του παναφρικανισμού

Ο πολιτικός ηγέτης, εκδότης, επιχειρηματίας και ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων Marcus Mosiah Garvey γεννήθηκε το 1887 και πέθανε το 1940. Ήταν ισχυρός υποστηρικτής των κινημάτων του μαύρου εθνικισμού και του παναφρικανισμού. Ήταν ο ιδρυτής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαύρων και της Ένωσης Αφρικανικών Κοινοτήτων. Ίδρυσε επίσης τη Black Star Line, μια ναυτιλιακή εταιρεία με στόχο να αναπτύξει το εμπόριο μεταξύ των Αφρικανών σε όλο τον κόσμο και την επιστροφή τους στην Αφρική. Ανέπτυξε τον Γκαρβινισμό (Garveyism), μια παναφρικανική φιλοσοφία που ενέπνεε την οικονομική χειραφέτηση των Αφρικανών. Η φιλοσοφία του υποστήριζε πως τα άτομα της αφρικανικής καταγωγής πρέπει να επιστρέψουν στην Αφρική και οι ευρωπαϊκές αποικιακές κυβερνήσεις να την εγκαταλείψουν. Οι απόψεις του Garvey επηρέασαν τους Ρασταφάρι, οι οποίοι τον ανακήρυξαν προφήτη.

#5 Harry Belafonte, ο δημιουργός του πασίγνωστου τραγουδιού «We Are the World»

Ο Harry Belafonte γεννήθηκε το 1927 στη Νέα Υόρκη από Τζαμαικανούς γονείς. Ο Belafonte έγινε ένας σημαντικός και δημοφιλής ηθοποιός και τραγουδιστής που υπερασπίστηκε κοινωνικούς και πολιτικούς σκοπούς. Εμπνεύστηκε από τον Martin Luther King Jr. και αγωνίστηκε μαζί του για στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη δεκαετία του 1980, ο Belafonte εργάστηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους στην Αφρική και ξεκίνησε την ηχογράφηση του τραγουδιού «We Are the World». Σημαντικοί καλλιτέχνες συμμετείχαν στην ηχογράφηση όπως ο Michael Jackson και ο Bruce Springsteen.Τα έσοδα από τις πωλήσεις δόθηκαν στην Αιθιοπία για να ανακουφιστεί ο κόσμος από τον λιμό. Έχει υποστηρίξει άλλα κοινωνικά εγχειρήματα και ονομάστηκε πρέσβης καλής θέλησης για την UNICEF. Πάλεψε για να τερματίσει το απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική και αντιτάχθηκε στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ.

#6 Louise Bennett-Coverley (Miss Lou), η μητέρα της Τζαμαϊκανής κουλτούρας

Γνωστή ως «Μις Λου», η Louise Bennett-Coverley ήταν τζαμαϊκανή λαογράφος, συγγραφέας και καλλιτέχνιδα. Γεννήθηκε το 1919 στο Kingston, πέθανε το 2006 και θεωρείται η μητέρα της Τζαμαϊκανής κουλτούρας. Για πάνω από 50 χρόνια αναβίωνε τα παραδοσιακά έθιμα της Τζαμάικα στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τη σκηνή. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να προωθήσει τον πολιτισμό της Τζαμάικα και γι’ αυτό είναι μια από τις πιο αγαπημένες προσωπικότητες που έχει αναδείξει η Τζαμάικα. Έχει δημοσιεύσει πολλές ποιητικές συλλογές στην τζαμαϊκανή διάλεκτο «patois» και έκανε πολλές ηχογραφήσεις παραδοσιακών τραγουδιών της Τζαμάικα. Έλαβε το «Order of Jamaica» το 1974 και το 2001 διορίστηκε μέλος της «Jamaican Order of Merit» για τη συνεισφορά της στις τέχνες και τον πολιτισμό.

#7 Ziggy Marley, γιος του θρύλου της reggae

Ο David «Ziggy» Marley γεννήθηκε στο Trenchtown το 1968. Είναι ο μεγαλύτερος γιος του θρύλου της reggae, Bob Marley. Ο Ziggy είναι μουσικός και ιδρυτής της μπάντας Melody Makers. Έχει λάβει πολλά βραβεία Grammy στην κατηγορία «Best Reggae Album». Έχει κερδίσει επίσης και ένα Grammy στην κατηγορία «Best Musical Album for Children». Είναι ο ιδρυτής της οργάνωσης «Unlimited Resources Giving Enlightenment (URGE)» η οποία παρέχει βοήθεια σε παιδιά στην Τζαμάικα και την Αιθιοπία. Το 2007 έγινε επίσημος υποστηρικτής του «Little Kids Rock», ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που παρέχει δωρεάν μουσικά όργανα και μαθήματα μουσικής σε παιδιά στα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ.

#8 Shaggy

Ο Orville Richard Burrell γεννήθηκε το 1968 και πήρε το όνομα «Shaggy« εξαιτίας των πυκνών μαλλιών του. Είναι Τζαμαϊκανός-Αμερικανός reggae τραγουδιστής και ράπερ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία Grammy. Μια τυχαία επίσκεψη στο νοσοκομείο Bustamante ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί αποφασιστικά με το να βοηθήσει ώστε τα παιδιά στην περιοχή να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη. Η στήριξη από τις προσωπικές του προσφορές βελτίωσαν σημαντικά τις συνθήκες στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Bustamante. Το 2009 φιλοξένησε εκδηλώσεις με σκοπό την συλλογή χρημάτων για το νοσοκομείο. Ο Shaggy έχει ιδρύσει το ίδρυμα “Shaggy Make a Difference Foundation” το οποίο οργανώνει το “Shaggy and Friends Benefit Concert”. Μια ετήσια συναυλία που συμμετέχουν αστέρια της μουσικής από όλον τον κόσμο για να μαζευτούν χρήματα για το νοσοκομείο Bustamante.

#9 Shelly-Ann Fraser-Pryce, η «Pocket Rocket

Η Shelly-Ann Fraser-Pryce γεννήθηκε το 1987 και είναι κορυφαία Τζαμαϊκανή αθλήτρια του στίβου. Ο κόσμος την αποκαλεί «Pocket Rocket» λόγω του μικρού αναστήματος που έχει και των γρήγορων εκκινήσεων που πραγματοποιεί. Αναδείχθηκε στους Ολυμπιακούς του 2008 στην Κίνα, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα από την Καραϊβική που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, υπερασπίστηκε τον τίτλο της. Έτσι, έγινε η πρώτη μη Αμερικανή γυναίκα που κέρδισε δύο διαδοχικούς αγώνες των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι η δεύτερη γυναίκα σπρίντερ που κέρδισε ταυτόχρονα τόσο στο Παγκόσμιο όσο και στο Ολυμπιακό πρωτάθλημα στα 100 μέτρα. Βρίσκεται τέταρτη στη λίστα των 100 ταχύτερων γυναικών σπρίντερ στην παγκόσμια ιστορία.

#10 Portia Simpson Miller

Η Portia Lucretia Simpson Miller γεννήθηκε το 1945 και διετέλεσε πρωθυπουργός της Τζαμάικα το 2006-2007 και 2012-2016. Έχει διατελέσει επίσης Υπουργός Άμυνας, Ανάπτυξης, Πληροφορίας και Αθλητισμού, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αθλητισμού, Υπουργός Τουρισμού και Αθλητισμού και Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Εθνικό Κόμμα του Λαού (PNP). Η Simpson Miller βρέθηκε στον κατάλογο των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο του περιοδικού Time Magazine για το 2012 και ονομάστηκε Πρόσωπο της Χρονιάς από τις εφημερίδες «Jamaica Gleaner» και «Jamaica Observer». Είναι μέλος ενός διεθνούς δικτύου γυναικών προέδρων και πρωθυπουργών, του «Council of Women World Leaders».

 

πηγή: jamaicans.com/top10famousjamaicans

Απάντηση